HomeNieuwsVeiligheidVeiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zendt op 4 november het NL-Alert controlebericht uit

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zendt op 4 november het NL-Alert controlebericht uit

alalert
Aanstaande maandag 4 november rond 12.00 uur zendt de overheid, tegelijkertijd met de sirenetest, voor de tweede keer een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. In Zaanstreek-Waterland gebeurt dit vanuit de meldkamer van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Aan de hand van het NL-Alert controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Wat is NL Alert?
Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kan de overheid bij noodsituaties meer mensen bereiken en informeren.
NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon
Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet uw telefoon geschikt zijn en moet u NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon. Op www.nl-alert.nl vindt u de instructies om NL-Alert op uw mobiele telefoon in te stellen.

Beschikbaar op ruim 70% van alle toestellen
Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen inmiddels NL-Alert. Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals de Samsung, HTC en nu ook de nieuwste iPhones (4S, 5, 5c en 5s) kunnen NL-Alert ontvangen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op bijna alle mobiele telefoons, om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te informeren.

Evaluatie controlebericht
Ook deze test zal worden geëvalueerd. De verzending wordt door het ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met de veiligheidsregio’s en providers gemonitord, het feitelijke bereik (de ontvangst) wordt gemeten via een representatieve steekproef onder burgers.
Bij de eerdere test op 4 februari dit jaar verliep de verzending vanuit de meldkamers succesvol en ontvingen in totaal circa 1,4 miljoen mensen in Nederland een controlebericht. Bij de test van 4 november wordt een bereik van 4 miljoen mensen verwacht.

Meer weten over NL Alert?
Op www.nl-alert.nl vindt u naast de instelhulp nog veel meer informatie over dit nieuwe alarmeringsmiddel.
Staat het antwoord op uw vraag niet op deze website? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact. U kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Ook in 2014 zendt de overheid twee NL-Alert-controleberichten uit.

Meer informatie
Wilt u meer weten over NL-Alert, klik dan hier.

Veiligheid artikelen