HomeNieuwsEconomieSTELLING: Kermis Purmerend kost meer dan dat het oplevert

STELLING: Kermis Purmerend kost meer dan dat het oplevert

herrieindekeukenadorde
In het Purmerends Nieuwsblad wordt de politieke partijen elke week een stelling voorgelegd. Een veelheid van antwoorden is het gevolg. Om de stelling van de Stadspartij niet verloren te laten gaan zetten we hem ook op onze website. Deze week luidt de stelling:
Kermis Purmerend kost meer dan dat het oplevert

Bert Meulenberg reageert er als volgt op: 

‘Als je alles meerekent, o.a. verkeers- en veiligheidsmaatregelen, dan  klopt de stelling. Dit is voor de Stadspartij geen reden om de Purmerenders hun kermis te onthouden. Er zijn meerdere evenementen te benoemen die meer kosten den dat het oplevert, denk hierbij aan Reuring en de feestweek. Als je al deze activiteiten gaat schrappen omdat het geen winst oplevert wordt Purmerend wel een heel saaie stad. Voor de Stadspartij mag er wel een brede discussie worden gevoerd over de plaats van de kermis en de daaraan verbonden verkeershinder’.

Kermis vanaf 11 mei in Purmerend
Op vrijdag 11 mei opent burgemeester Don Bijl om 14.00 uur de kermis met een surpriseact. Van 11 tot en met 20 mei staat de kermis in het centrum, op de volgende locaties: Koemarkt, Kalversteeg, Plantsoenstraat, Looiersplein, Achterdijk, Doeletuin en Gedempte Where.

Op de kermis staan ruim vijftig attracties, waarvan veel nieuwe: Angry Birds (een behendigheidsspel), Flying Jump, Herrie in de Keuken, Fire Department, Movie Shuttle, Superstar en voor kinderen Donkey Kong (een klimpark). Ook zijn er weer bekende attracties, waaronder het hoogste mobiele reuzenrad van Europa. De kermis in Purmerend is een van de grootste in de regio.

Omleiding
Van 9 tot en met 21 mei is de Gedempte Where afgesloten. Er is een omleiding via de Gedempte Singelgracht en de Hoornselaan. Tijdens deze twee weken is de Wagenweg in één richting opengesteld voor verkeer. De Nieuwstraat is op dinsdag 15 mei van 00.00 – 16.00 uur afgesloten vanaf de Nieuwegracht (in verband met de markt).

Verkeershinder
Niet iedereen staat te juichen bij de komst van de kermis. Niet omdat ze de Purmerenders geen verzetje gunnen, maar omdat ze er onevenredig veel overlast van hebben. Naast de verkeershinder voor de normale verkeersgebruiker zijn er ook ondernemers die worden getroffen door de rommelige verkeersingrepen.

Zuidewind
De eigenaren van BP tankstation Zuidewind,  gevestigd op de Wagenweg, hebben vorig jaar al hun ongenoegen geuit over het totale gebrek aan communicatie over de gewijzigde verkeerssituatie. Die ontbrak geheel zowel vanuit gemeente en brandweer met de ondernemers in het algemeen en Zuidewind in het bijzonder. Gezien de aard van het bedrijf dienen zij o.i. uitstekend bereikbaar te zijn en te blijven voor hulpdiensten als brandweer, ambulance en politie.

Doordat toen het eenrichtingsverkeer werd afgedwongen door plaatsing op de rijbaan van hekken, die werden verzwaard met betonblokken (dus in noodgevallen niet verplaatsbaar) is het argument van de gemeente en brandweer dat dit juist voor het calamiteitenverkeer een goede oplossing is voor Zuidewind nog steeds een raadsel.

Brandstoffen
Ander punt is het feit dat de tankwagens met brandstoffen die bij Zuidewind benzine, diesel en autogas komen afleveren een verplicht gestelde route moeten volgen door de stad hebben. Deze route is precies tegen de tijdens de kermis verplichte rijrichting in, dus tegen het eenrichtingsverkeer. Doordat Zuidewind vorig jaar totaal onverwacht werd geconfronteerd met de hekken en ook de Hoornselaan op dat moment was afgesloten, ontstond toen zelfs een situatie dat een tankwagen het terrein van Albert Heijn op werd gedwongen om te keren!
Ook ontstonden er  gevaarlijke situaties op de Wagenweg zelf omdat de hekken zo waren geplaatst dat de tankwagens het tankstation pas na enkele keren steken op en af konden rijden.

Overleg
Pas nadat Zuidewind de publiciteit had gezocht en nadat het bedrijf bezocht was door vertegenwoordigers van de gemeente en brandweer, werd aangegeven dat dit bij de volgende kermis anders moest.
Afgesproken werd toen dat voor de volgende kermis overleg zou plaatsvinden met de andere ondernemers om zo de plaatsing van borden en hekken af te stemmen.
Zuidewind heeft onlangs de gemeente helaas moeten herinneren aan deze toezegging.

De Stadspartij is benieuwd of dit nu dit jaar beter is geregeld en wat de resultaten zijn van het onderzoek naar de overlast die door andere verkeersgebruikers door de kermis wordt ervaren.
Indien de situatie ongewijzigd problematisch blijft, dan zal een (gedeeltelijke) andere locatie voor de kermis niet moeten worden uitgesloten.

Economie artikelen