HomeNieuwsEconomieStelling: Geef winkeliers vrijheid om zelf te beslissen over koopzondagen

Stelling: Geef winkeliers vrijheid om zelf te beslissen over koopzondagen

winkelskoopzondagen
In het Purmerends Nieuwsblad wordt de politieke partijen elke week een stelling voorgelegd. Een veelheid van antwoorden is het gevolg. Om de
stelling van de Stadspartij niet verloren te laten gaan zetten we hem ook op onze website. Deze week luidt de stelling:

Geef winkeliers de vrijheid om zelf te beslissen over koopzondagen

Mario Hegger, fractievoorzitter van de Stadspartij, reageert erop:

Als het aan de Stadspartij ligt dan worden de opening- en sluitingstijden van de winkels geheel vrijgegeven. De Stadspartij is tegen het huidige systeem van loting voor zondagse openstelling. De ene winkellier mag nu wel zijn geld verdienen op zondag en de andere winkellier weer niet. Als ondernemers open willen zijn is dat prima. De Stadspartij ziet dat ook in Waterland de zondagopenstelling wordt vrijgegeven dus waarom niet in Purmerend?’

Overbodige en achterhaalde regels

De Stadspartij is tegen overbodige en in dit geval ook nog eens achterhaalde regels. In Nederland heeft men altijd alles willen regelen om valse concurrentie tegen te gaan. Vanuit geloofsovertuiging is de zondag een dag van rust geworden waarbij men een vrije dag heeft. Al werd dit ook als plicht gezien om naar de kerk te gaan. 

Zondag winkelen

Tegenwoordig leven we in een 24 uur economie of we dat nu prettig vinden of niet. De zondag wordt meer en meer gezien als dag dat je lekker het huis uit kunt gaan om bijvoorbeeld te gaan winkelen. De ontkerkelijking doet de oude gedachte aan de zondagsrust daarbij verdwijnen. De Stadspartij staat niet op het standpunt dat de winkeliers verplicht zijn om iedere zondag open te zijn. De Stadspartij laat dit vrij en geheel over aan de middenstand. De gemeente zou de mogelijkheid om open te zijn op zondag qua regelgeving dienen te faciliteren. Daadwerkelijk open gaan is een zaak voor de winkeliers. Eigenlijk net zoals ze dat nu beslissen bij de beperkte koopzondagen van nu.

Grijze muis-imago

Het lijkt de Stadspartij voor de ondernemers ook dé kans om tijdens grote evenementen, waar veel publiek op af komt, open te zijn. Zo kan Purmerend ook voor de regio aantrekkelijk zijn als winkel c.q. marktstad. Voor de Stadspartij mag Purmerend best wat meer doen aan toerisme. Funshopping is een snel groeiende toeristische trekpleister geworden. We moeten snel af van de titel slaapstad of de grijze muis onder de steden.

Het laatste onderzoek van de gemeente Purmerend en van het CDA, met de vraag of de ondernemers alle zondagen open willen zijn, vindt de Stadspartij gebaseerd op een verkeerde vraagstelling. De winkeliers tonen zich nu in meerderheid tegen een zondagse openstelling, het publiek is met een kleine meerderheid voor.

Vrijlaten (zondagse) sluitingstijden

De Stadspartij begrijpt best dat ondernemers niet alle zondagen open willen en kunnen zijn i.v.m. personele kosten en het inleveren van veel eigen vrije tijd. De antwoorden zouden anders zijn als de vraag werd gesteld: Bent u voor vrijlating van de (zondagse) sluitingstijden wet waarbij ik zelf bepaal of ik op zondag open ga of niet?

De omliggende gemeenten maken in toenemende mate er wel gebruik van, zodat de euro’s die Purmerenders  daar op zondag uitgeven niet meer worden uitgegeven in Purmerend. Als winkeliers in Purmerend hoe dan ook geen zondagopenstelling willen, dan ziet de Stadspartij  dit als een gemiste kans om Purmerend ook op zondag levendiger te maken en de economie van Purmerend een extra impuls te geven. Nu is de situatie zodanig dat winkeliers in rap tempo klanten aan het verliezen zijn aan de regio. Met alle gevolgen van dien.

Economie artikelen