HomeNieuwsEconomieStartersleningen blijken moeilijk af te betalen

Startersleningen blijken moeilijk af te betalen

geld (2).jpgDe startersleningen die de gemeente Purmerend verstrekt lijken moeilijk af te betalen zijn. Dat blijkt uit een brief van wethouder Engels (financiën) aan de gemeenteraad. Van de starters die na drie jaar moeten beginnen met aflossen heeft bijna tweederde aangegeven dit financieel nog niet aan te kunnen.

Bij de invoering van de startersleningen in 2003 gaf de Stadspartij al aan dat zij tegen startersleningen was. Omdat starters met een starterlening meer kunnen lenen dan ze kunnen afbetalen, kunnen ze na een aantal jaar in flinke financiële problemen komen.

Sinds 2003 zijn er in Purmerend bijna honderd leningen verstrekt aan starters. Deze starters moeten drie jaar na het afsluiten van de lening beginnen met aflossen. Van de 23 starters die zouden moeten gaan aflossen, heeft bijna tweederde aangegeven financieel nog niet sterk genoeg te zijn om met aflossen te beginnen. De starters die nog niet kunnen aflossen hebben van de gemeente drie jaar uitstel gekregen voor hun afbetaling van de schuld.

Meer geld nodig

Door de economische crisis die in 2008 begon is gebleken dat er meer behoefte is ontstaan aan startersleningen. Dit komt vooral omdat hypotheekverstrekkers voorzichtiger zijn geworden met het uitlenen van geld. In 2008 zijn daarom bijna 25% meer startersleningen aangevraagd dan in 2007. Volgens de wethouder is het systeem gebaseerd op een zogenoemd terugkerend fonds. Het geld dat de gemeente aan leningen uitgeeft zou op een gegeven moment weer dus terug moeten keren in de gemeentekas. Maar nu veel leningen niet kunnen worden afgelost vreest de wethouder dat er al in 2011 meer geld nodig is van de gemeenteraad. 

 

ZIE OOK:

 

Economie artikelen