HomeNieuwsEconomieStart ENECO tour in Purmerend op losse schroeven

Start ENECO tour in Purmerend op losse schroeven


Zoals al eerder bericht zijn diverse organisaties bezig met de voorbereiding van een aantrekkelijk programma voor het jubileumjaar van Purmerend in 2010. Er is ook een initiatief om de Eneco-tour in 2010 in Purmerend te laten starten. Het aan de kaak stellen van een misleidend voorstel van het college aan de gemeenteraad erover, zet het aanvankelijke enthousiasme thans op losse schroeven.

 

‘De Eneco-tour is een zevendaagse wielerwedstrijd door België en Nederland, waaraan alle bekende internationale wielerprofessionals deelnemen. De stichting (in oprichting) ‘Purmerend op Koers’ gaat het evenement organiseren en vraagt het college nu om een garantstelling van € 135.000 voor de start van de Eneco-tour. Daarnaast wordt nog een inzet van mensen en middelen vanuit de gemeente gevraagd om de organisatie goed te laten verlopen.’ Althans zo liet het college het voorstel aan de gemeenteraad opstellen.

Door wat uitzoekwerk van de fracties D66, GroenLinks en de Stadspartij werd het vermoeden gewekt dat het niet om een garantstelling zou gaan maar om een echte financiële injectie van de gemeente in de vorm van een subsidie van € 135.000. In het forum Algemene Zaken werd dit onderwerp besproken en was er ook een toelichting van de organiserende stichting.

“Het moet gezegd, de stichting draaide er desgevraagd niet omheen”, zegt Ernst Ankersmit. Er is om subsidie gevraagd en niet om een garantstelling. Nog erger. het bedrag dat de gemeente kwijt zal zijn aan de organisatie van de Eneco-tour zal niet € 135.000 bedragen maar ongeveer € 200.000. Ook zal de stad er op 19 augustus op een doordeweekse dag (woensdag) voor het verkeer door op slot gaan.

De fractie van GroenLinks en de Stadspartij zagen de financiële bijdrage van de gemeente aan zo’n vluchtig wielergebeuren al meteen niet zitten. Zeker niet nu er op andere plaatsen in de stad wel wat geld kan worden gebruikt. Ernst Ankersmit (Stadspartij) schamperde in dat verband over het vissteigertje in De Purmer-Noord dat nodig moet worden hersteld, maar waar belachelijk genoeg geen geld van het college voor beschikbaar is.

De meeste andere partijen waren in eerste instantie in de misleidende tekst van het college,waarin dus over een terug te verdienen garantstelling werd gesproken, gestonken. Toen die partijen doorkregen wat er echt speelde -een subsidie-, trokken ze allen hun aanvankelijk positieve houding in. Allen namen het voorstel voor nader beraad mee terug voor bespreking in de fractie. Ernst Ankersmit (Stadspartij) ging nog even fijntjes door op de tekst in het collegevoorstel aan de raad. Die tekst is onjuist en tijdens het forum zelfs misleidend gebleken. Hij verlangde van het college dat die tekst overeenkomstig de werkelijke bedoelingen zou worden aangepast. mona keijzer.jpgPortefeuillehouder Mona Keijzer (foto) constateerde met het zichtbare schaamrood op de kaken dat de huidige tekst inderdaad niet deugt. En ook dat tussen wat de organiserende stichting vraagt en de gemeente als vraag heeft begrepen ‘licht zit’. ans Bleeker van de organiserende stichting liet hierop weten dat van die kant er nooit een ander verhaal is gehouden. Hoe de foute tekst dus door het college zo kon worden opgesteld was ook hem een raadsel, zo liet hij blijken.

Economie artikelen