HomeNieuwsEconomieStadspartij ziet overname door HVC van Amsterdamse vuilverbrander (AEB niet zitten

Stadspartij ziet overname door HVC van Amsterdamse vuilverbrander (AEB niet zitten

HVCcompostering
Het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam is de laatste tijd negatief in het nieuws. Door wanbeleid en achterstallig onderhoud zijn recentelijk 4 van de 6 verbrandingsovens stilgelegd. Er dreigt voor de gemeente Amsterdam een financieel debacle dat mogelijk de half miljard euro gaat overschrijden.
Het laatste nieuws is dat het AEB en de gemeente Amsterdam een wens hebben uitgesproken om aan te sturen op een overname van de AEB door afvalverwerkingsbedrijf HVC of een fusie aan te gaan met de HVC waarvan o.a. de gemeente Purmerend aandeelhouder is.
De totale schuldenlast van beide bedrijven zou volgens berichten in het Financieel Dagblad meer dan 1,2 miljard euro gaan bedragen. Door de problematiek die bij het AEB heerst en het politiek gevoelige dossier diende wethouder Udo Kock van Amsterdam deze week zijn ontslag in. Hij is het niet eens met de door het college van Amsterdam gekozen oplossingsrichting.
Kritische vragen Stadspartij
De fractievoorzitter van de Stadspartij Bert Meulenberg heeft hierover kritische vragen gesteld aan het college. De Stadspartij vindt het niet wenselijk dat er een overname plaatsvindt door HVC van AEB. De vraag daarbij is of de aandeelhouders, waaronder Purmerend, bekend zijn hoe groot de financiële problematiek van AEB is en wat daarvan de gevolgen zullen zijn bij overname voor de deelnemende gemeenten.
De Stadspartij dringt er dan ook op aan dat het college zijn invloed aanwendt om deze onwenselijke overname te voorkomen, een extra aandeelhoudersvergadering kan hiertoe het middel zijn. Mocht het onverhoopt toch tot een overname komen, wat zijn dan de mogelijkheden van Purmerend om als aandeelhouder uit het verband met HVC te treden? Zijn daar ook financiële gevolgen aan verbonden, en zo ja wat zijn deze.

foto Stadspartij

Economie artikelen