HomeNieuwsEconomieStadspartij woont eerste rundermarkt Baanstee bij

Stadspartij woont eerste rundermarkt Baanstee bij

veemarkt.jpgEen delegatie van de Stadspartij heeft vrijdag 10 oktober de eerste koeienmarkt sinds zeven jaar bijgewoond. Vanwege de veeziekten zijn de afgelopen jaren geen koeien meer verhandeld in de Marktstad. Sinds het voorjaar is de veehandel in schapen en nuchtere kalveren in Purmerend verplaatst van de binnenstad naar bedrijventerrein de Baanstee in de Purmer-Noord.

De Stadspartij heeft altijd gepleit voor het behoud van de veemarkt in de binnenstad. Maar de gemeenteraad besloot uiteindelijk de veemarkt te verplaatsen naar de Baanstee. “Het was druk vanmorgen om 8.00 uur in de markthal”, zegt Simon Slagt (voorzitter Stadspartij). Tientallen boeren en handelaren uit de wijde omtrek waren voor het eerst weer met koeien bezig in Purmerend.” Na de opening door de vice-voorzitter van de Stichting Veemarkt Purmerend, de heer Bos, die vertelde dat het na zeven jaar eindelijk zover was dat slachtvee weer verhandeld kon worden, liepen enkele raadsleden samen met de boeren naar de 65 koeien, die in een lange rij stonden opgesteld.

“We zagen even later weer het handgeklap en veel gelach van de boeren en handelaren en leek of de tijd had stilgestaan”, vervolgt Slagt. “Ik kwam in gesprek met oud-marktmeester Wim van Dijk (het marktplein is naar hem vernoemd) die wat sceptisch was of de rundermarkt op den duur rendabel zal zijn. Maar de stichting, die de veemarkt beheert, kan tegen een stootje en met een goed draaiende schapen- en kalverenmarkt en minimaal honderd runderen redden ze het. Natuurlijk de sfeer van de oude koemarkt komt nooit meer terug, maar het is goed om te zien dat marktstad Purmerend nog leeft en de Stadspartij was altijd een voorstander om de veemarkt voor Purmerend te behouden.”

 ZIE OOK:

Economie artikelen