HomeNieuwsEconomieStadspartij wil uitbreiding koopzondagen Purmerend

Stadspartij wil uitbreiding koopzondagen Purmerend

koopzondagpamflet

De Stadspartij wil dat in de Purmerendse binnenstad de winkels elke zondag open kunnen zijn. Dit in navolging van Amsterdam en Zaandam, waar het elke zondag koopzondag is. Zeer binnenkort bespreekt het gemeentebestuur van Purmerend de mogelijkheden om het huidige aantal koopzondagen uit te breiden.

Het komt nu regelmatig voor dat met zondagse evenementen op de Koemarkt of elders in de binnenstad de winkels dicht moeten blijven. De Stadspartij wil hier verandering in brengen. “Mensen die komen funshoppen, doen dat het liefste op zondag,” zegt raadslid Mario Hegger (foto onder) van de Stadspartij.

Profijt

“Winkeliers kunnen er flink profijt van hebben als winkels elke zondag open mogen zijn,” vervolgt Hegger. “Omdat veel mensen doordeweeks geen tijd hebben om te winkelen, winkelen zij liever in de weekenden, vaak bij voorkeur op zondag. Om te voorkomen dat kleine zelfstandigen zeven dagen per week moeten werken kan ervoor gekozen worden om de winkels op maandag te sluiten. Maar een winkel mag uiteraard ook zeven dagen in de week geopend zijn”.

Bewaakte fietsenstalling

Mario_Hegger_2011-08Wel vindt de Stadspartij dat de winkeliers niet verplicht moeten worden om elke zondag open te zijn. “De beslissing om open te zijn moet uiteindelijk bij de winkelier zelf liggen,” vindt Hegger. De Stadspartij vindt het wel belangrijk dat met de zondagopenstelling van de winkels ook de bewaakte fietsenstalling in de Plantsoenstraat op zondag geopend is.

Toeristisch belang

Volgens de Winkeltijdenwet mag de gemeenteraad twaalf koopzondagen per jaar toestaan. Gemeenten die kunnen aantonen dat er sprake is van een substantieel toeristisch belang kunnen volgens die wet de winkeliers zelf laten bepalen wanneer de winkels op zondag open zijn.

Concurrentiepositie

In Amsterdam is deze regeling al een tijd van kracht. Vanaf 1 september 2011 mogen ook de winkeliers in de gemeente Zaanstad zelf bepalen wanneer zij open zijn. De Stadspartij ziet daardoor de concurrentiepositie van de stad verzwakken. “Als Purmerend de koopzondagen niet uitbreidt, gaan de funshoppers vrijwel zeker naar Amsterdam of Zaandam,” denkt Hegger. “Dat is niet goed voor de concurrentiepositie van Purmerend. Purmerend moet juist aantrekkelijker worden voor het winkelend publiek.” Purmerend heeft in 2009 de openstelling van de supermarkten op zondag na 16:00 uur al toegestaan.

Opiniërend debat

De zondag openstellingen in Amsterdam en Zaanstad kunnen volgens wethouder B. Daan (economische zaken) mogelijk effect hebben op de ambities van de gemeente Purmerend en de regio Waterland. De wethouder zal daarom in het vroege voorjaar van 2013, bij de evaluatie van de zondagopenstellingen in Purmerend, een opiniërend debat starten met de gemeenteraad over de wijze waarop Purmerend in de toekomst omgaat met de Winkeltijdenwet.

ZIE OOK:

Economie artikelen