HomeNieuwsVeiligheidStadspartij wil geen Mosquito in Purmerend

Stadspartij wil geen Mosquito in Purmerend

mosquito2
De Stadspartij laat aan het Purmerends Nieuwsblad van deze week weten geen voorstander te zijn van het plaatsen van Mosquito’s in Purmerend om hangjongeren te verjagen.
Het college van B&W gaat de gemeenteraad van Purmerend binnenkort om een uitspraak vragen over de inzet mosquito’s in Purmerend. De Mosquito is een apparaat dat zeer hoge geluidsgolven verspreidt. Hiervan hebben vooral jongeren last, waardoor zij op bepaalde locaties minder zouden rondhangen.

 

Landelijk is veel discussie over de inzet van Mosquito’s. Voorstanders wijzen vaak op een doeltreffende en eenvoudige inzet van het middel. Tegenstanders zien veel nadruk op het verjagen van jongeren waardoor de problemen zich slechts zouden verplaatsen.

Sociale controle

De Stadspartij vindt dat je jongeren die elkaar ergens ontmoeten niet moet wegjagen als schadelijk wild. “Het zijn onze eigen kinderen die een plaats hebben in onze maatschappij,” zegt Mario Hegger (Stadspartij) aan het PNB. “Het gaat om de sociale controle. Jongeren moeten aanspreekbaar zijn op gedrag als daarmee bepaalde normen worden overschreden. Daar is iedereen verantwoordelijk voor, met de ouders als meest belangrijke. Ouders mogen best controleren waar hun kroost mee bezig is. Wie zijn de vrienden? Hoe laat zijn ze thuis? Hoe gaat het op school, en ga zo maar door. Uiteindelijk moeten er maatregelen worden genomen tegen de jongeren die niet beïnvloedbaar zijn en waar de ouders de grip op hebben verloren. Dat is de gemeente bij uitstek wat betreft de overlast. De politie en justitie grijpen in als het gaat om crimineel gedrag. Een sluitende aanpak is beter dan wegjagen.”

mario hegger 2.jpgDe Stadspartij vindt verder dat iedereen zich veilig kan voelen op straat. “Jongeren horen daar gewoon bij,” vervolgt Hegger. “Niet iedere groep jongeren kan als onveilig worden betiteld. 85% van de jongeren hebben niets kwaads in hun bedoelingen en zijn goed aanspreekbaar. Het hoort bij het opgroeien en de jeugd moet zeker niet gecriminaliseerd worden. Het plaatsen van Mosquito’s geeft juist een negatief gevoel bij de jeugd. Ze vinden dat ze er niet bij horen. Daar moeten wij als gemeente voor waken.”

UPDATE 11 april 2009:

Het college van B&W zal de gemeenteraad vragen of de gemeente wel of geen Mosquito’s moet plaatsen op bepaalde plekken. Uit een eerste peiling die het Purmerends Nieuwsblad hield onder de gemeenteraad blijkt dat alleen de VVD en het CDA de Mosquito ook in Purmerend willen gebruiken om jongeren weg te jagen. De andere partijen zijn tegen deze manier van hangjongeren verplaatsen. 

ZIE OOK:
29-11-2008 Minister: “Mosquito blijft gewoon hangen”

Veiligheid artikelen