HomeNieuwsEconomieStadspartij wil alle winkels Purmerend open op zondag

Stadspartij wil alle winkels Purmerend open op zondag

koopzondag-3

De Stadspartij wil dat niet alleen de supermarkten, maar alle winkels in Purmerend op zondag open kunnen zijn. Het college van B&W van Purmerend gaf onlangs toestemming om alle supermarkten de gelegenheid te bieden om op zondag open te zijn, maar de Stadspartij vindt het oneerlijk dat supermarkten wel open mogen zijn op zondag en andere winkels niet.

In maart 2012, bijna alweer een jaar geleden dus, wilde een meerderheid van de raadscommissie dat de mogelijkheden voor verruiming van de zondagopenstellingen van supermarkten onderzocht zouden worden. Tot voor kort werden elk jaar door een loting vijf supermarkten aangewezen die op zondag open mogen zijn. De Stadspartij vond dit een oneerlijk systeem en wilde dat alle winkels zelf moeten kunnen bepalen op zij of zondag open zijn of niet.

Zelf bepalen

De Stadspartij heeft het altijd vreemd gevonden dat er slechts vijf supermarkten op zondag van vier uur tot acht uur ’s avonds open mochten zijn. Sinds januari 2013 mag iedere supermarkt in Purmerend zelf bepalen of deze open gaat op zondag of niet. Inmiddels geldt dat ook voor de andere winkels die levensmiddelen verkopen, zoals de slager, de groenteman en de bakker. De Stadspartij wil nu dat de wethouder nog in maart 2013 met een plan komt om het aantal koopzondagen voor alle winkeliers in Purmerend te verruimen, zodra dit bij wet mogelijk wordt. Alleen hiermee geldt een totale gelijkheid voor alle winkeliers in Purmerend.

Nog langer duren

De Stadspartij vindt het daarnaast vreemd dat het college van B&W een jaar of wellicht nog langer nodig heeft om tot  een plan te komen. In november vorig jaar gaf de wethouder economische zaken aan dat het in maart 2012 gevraagde plan pas in februari 2013 klaar zou zijn. Onlangs heeft de wethouder aangegeven dat het nog langer gaat duren. De Stadspartij vindt dit onnodig uitstel door de wethouder. Purmerend moet immers per 1 juli 2013 beleidstechnisch klaar zijn als de nieuwe wet in gaat.

Economie artikelen