HomeNieuwsVeiligheidStadspartij: “Maak veelplegers woninginbraken zichtbaar”

Stadspartij: “Maak veelplegers woninginbraken zichtbaar”

PolitieBoeien

De Stadspartij steunt het initiatief van de politie om een lijst van veelplegers samen te stellen die verantwoordelijk zijn voor de vele woninginbraken. In de zomer van 2011 zijn in zes weken tijd maarliefst 41 woninginbraken in Purmerend gemeld.

De politie heeft onlangs aangekondigd een top 10 van veelplegers samen te stellen die medeverantwoordelijk worden gesteld voor de vele woninginbraken. De personen op deze lijst krijgen extra aandacht om hun ‘werkzaamheden’ te ontmoedigen. Op de website politie.nl te lezen dat twee daders op heterdaad zijn aangehouden door oplettende buren die geluid uit de woning van de buren vernamen terwijl deze op vakantie waren.

Infrastructurele aanpassingen

Raadslid Mario Hegger van de Stadspartij (foto rechts) ondersteunt het initiatief van de politie van harte en verwacht dat het gemeentebestuur ondersteuning geeft richting de politie als het gaat om de infrastructurele aanpassingen binnen een wijk. “Hierbij kun je denken aan het aanpassen dan wel snoeien van bossages en het laten houden van lichtschouwen. Ook kun je denken aan het organiseren van preventieavonden om woninginbraken te voorkomen.”

Mario-2010-posterVerantwoordelijkheid

De voorlichting moet vooral gericht zijn op de verantwoordelijkheid van de samenleving zelf, vindt Hegger. “Bewoners in een wijk weten heel veel, maar geven deze informatie op de een of ander manier niet door. Dit kan angst zijn, maar vaak weet men niet wat men moet doen, of men heeft niet het vertouwen dat er verantwoordelijk wordt omgegaan met deze informatie.”

Preventie

De Stadspartij vindt het belangrijk dat de criminaliteit in Purmerend wordt bestreden. “Daar is elke Purmerender voor verantwoordelijk. Laat daarom iedereen kijken in zijn eigen omgeving wat hij of zij er zelf aan kan doen om het veiliger te maken,” vervolgt Hegger. “Zorg er bijvoorbeeld voor dat ramen en deuren gesloten zijn als niemand thuis is. Zorg voor goede verlichting, goede sloten en goede hendeltjes en palletjes van ramen en deuren.”

Politie bellen bij onraad

“Als je op vakantie gaat, zorg ervoor dat de buren op de hoogte zijn en vraag of zij bij enig onraad direct de politie bellen. Ga niet zelf de inbrekers ‘vangen’ maar geef zo goed mogelijk het signalement door, waar zij zich bevinden, welk vervoermiddel, kenteken en dat soort zaken. Deze informatie verhoogt de pakkans. Door ons met z’n allen verantwoordelijk te stellen kan de samenleving van Purmerend de criminaliteit een halt toe roepen.”

ZIE OOK:

 

Veiligheid artikelen