HomeNieuwsEconomieStadspartij geen voorstander van Leids Model

Stadspartij geen voorstander van Leids Model

geld (2).jpgHet is voor veel ondernemers een doorn in het oog: meebetalen aan allerlei activiteiten terwijl de buurman als niet meebetaalt maar er toch van profiteert. In de gemeente Leiden is met instemming van de ondernemers een Ondernemersfonds ingesteld dat wordt gevoed via een opslag op de onroerende zaakbelasting (OZB) voor bedrijfsgebouwen, het zogenoemde ‘Leidse Model’.

De afgelopen tijd hebben de ondernemers en bedrijven in Purmerend gezocht naar mogelijkheden om meer ondernemers en pandeigenaren financieel bij te laten dragen aan de promotie en economische ontwikkeling van het bedrijfsleven in de binnenstad van Purmerend. In onderstaande brief aan de ondernemers van de binnenstad laat raadslid Roald Helm weten waarom de Stadspartij geen voorstander is van het Leids Model.

 

Beste ondernemers,

Uit het blad ‘Regio Zaken’ hebben we diverse keren vernomen dat het organiseerde bedrijfsleven uit de binnenstad van Purmerend grote voorstander is van het zogenaamde Leidse model (verhoging van de OZB op niet-woningen). Op het gebied van promotie, evenementen, feestverlichting e.d. is het kennelijk bijzonder lastig voor het georganiseerde bedrijfsleven uit de binnenstad van Purmerend om de financiële bijdrage te leveren die daarvoor nodig is. Daarom heeft u gezocht naar mogelijkheden om meer ondernemers en pandeigenaren financieel bij te laten dragen aan de promotie en economische ontwikkeling van het bedrijfsleven in de binnenstad van Purmerend. De fractie van de Stadspartij veronderstelt dat u de diverse mogelijkheden daadwerkelijk heeft onderzocht en u zich niet beperkt heeft tot het Leidse Model.

De fractie van de Stadspartij is geen voorstander van het Leidse Model. De Stadspartij is van mening dat met de invoering van reclamebelasting de door u beoogde doelstellingen bereikbaar zijn en tevens een voor de ondernemers een veel rechtvaardiger systeem behelst. Een dergelijke verhoging van de OZB-tarieven voor niet-woningen dient gemeentebreed te worden ingevoerd. Differentiatie naar gebied is derhalve niet toegestaan. Daarnaast beperkt het Leidse Model de zogenaamde ‘onbenutte belastingcapaciteit’ van de gemeente om belasting te heffen ter dekking van projecten met een breder maatschappelijk belang.

Zoals eerder gesteld, is de fractie van de Stadspartij van mening dat invoering van reclamebelasting aan te bevelen is. Reclamebelasting houdt in dat ondernemers, in een vooraf vastgesteld gebied, jaarlijks een vast bedrag betalen voor het voeren van reclame.

De fractie van de Stadspartij is gaarne bereid met uw vertegenwoordigers van mening te wisselen over de invoering van reclamebelasting.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van de Stadspartij,

 

Roald J. Helm, raadslid gemeente Purmerend

 

Bron: Busyness.nl

 

Economie artikelen