HomeNieuwsVeiligheidRoadshow ondermijning voor ondernemers in Purmerend

Roadshow ondermijning voor ondernemers in Purmerend

‘Veel geleerd over de gevaren van drugslabs op bedrijventerreinen’


In het kader van de regionale campagne tegen ondermijning en om druglabs te herkennen, organiseerden gemeente Purmerend, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland en de bedrijvenvereniging Purmerend Regio Ondernemers (PRO) een informatieve roadshow voor ondernemers. Deze gratis bijeenkomst vond plaats op maandag 24 juni 2024 bij de gemeentelijke milieustraat in Purmerend.

Tijdens de roadshow in Purmerend konden ondernemers en hun medewerkers een nagebootst synthetisch drugslab bezoeken om signalen en activiteiten van deze ondermijnende criminaliteit te herkennen. Henry Wassink, voorzitter van PRO: “Eén van de aanwezige ondernemers vertelde dat hij vooraf het idee had dat hij best al veel wist over het herkennen signalen van criminaliteit. Maar dat bleek na deze presentatie toch niet zo te zijn. Hij had veel geleerd van de roadshow. Dan zie je dat het goed is dat we dit hebben georganiseerd voor ondernemers”.

Roadshows met nagemaakt drugslab
“Drugslabs worden niet meer voornamelijk in het zuiden en oosten van Nederland aangetroffen. De laatste jaren is het in Noord-Holland net zo erg. Tijdens de roadshows ondermijning kunnen ondernemers zich op een laagdrempelige manier laten informeren over de risico’s die ze lopen, maar vooral ervaren hoe ze een drugslab of andere vormen van ondermijnende criminaliteit kunnen herkennen én veilig kunnen melden,“ zegt Linda Hoorn, woordvoerder van PVO Noord-Holland.

Experts
Naast het nagemaakte drugslab waren experts van de gemeente, politie, PVO Noord-Holland en leden van de Werkgroep Bedrijven Terrein (WGB) van PRO aanwezig. Onder het genot van een hapje en drankje beantwoorden ze vragen van ondernemers. “Ondernemers realiseren zich vaak pas de urgentie wanneer ze signalen gaan herkennen en in gesprek gaan met collega-ondernemers die slachtoffer zijn geworden,” zegt burgemeester Van Selm van de gemeente Purmerend. “Ondernemers zijn soms kritisch over de onaangekondigde controles van gemeente Purmerend van bedrijfspanden. Een ondernemer die aanwezig was tijdens de roadshow gaf aan dat hij na de uitleg over de gevaren dit soort controles alleen maar kan toejuichen. Hiermee voorkomen we hopelijk dat criminelen ons bedrijventerrein interessant vinden het opzetten van drugslabs”.

Veiligheid artikelen