HomeNieuwsAlgemeen BestuurPurmerend, een walhalla van burgerparticipatie

Purmerend, een walhalla van burgerparticipatie

Sinds enkele jaren kennen de Nederlandse gemeenten het fenomeen burgerinitiatieven. Burgers kunnen zelf een idee aandragen in de gemeenteraad. In de afgelopen anderhalf jaar werd in 63% van de gemeenten geen enkel burgerinitiatief ingediend. Dagblad Trouw interviewde de raadsgriffier van de gemeente Purmerend, Jelly Kamminga, en schreef hierover onderstaand bericht.

In veel gemeenten blijft het kwakkelen met de pogingen om burgers bij de politiek te betrekken. Maar Purmerend is een opvallende uitzondering op die regel. Van alle gemeenten die meededen aan het onderzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek is het de absolute koploper in het belangen van burgerinitiatieven. In 2008 en 2009 werden er maarliefst veertig behandeld; de nummer twee op de lijst kreeg er niet meer dan zeven binnen.

jelly kamminga (3).jpgVolgens raadsgriffier Jelly Kamminga schuilt het succes van Purmerend onder andere in de laagdrempeligheid. Er hoeven geen handtekeningen worden verzameld om iets in te dienen. Elke inwoner van Purmerend met een goed plan kan dat op de agenda van de gemeenteraad zetten.

Maar zeker zo belangrijk is volgens haar het feit dat de bestuurlijke cultuur ook echt ingesteld is op burgerparticipatie. "Een burgerinitiatief is hier bijna heilig, dat krijgt voorrang op de agenda. Daarnaast realiseren wij ons dat je niet van burgers kunt verwachten dat ze precies op de hoogte zijn van hoe de bevoegdheden binnen de gemeente liggen. Soms dienen mensen een burgerinitiatief aan dat eigenlijk meer een klacht is. Dan zorgen we dat de klacht bij de juiste persoon terecht komt. En soms wordt er bij de gemeenteraad iets ingediend waar normaal niet de raad, maar het college over zou beslissen. Ook dan zorgen we dat zoiets niet botweg afgewezen wordt omdat het niet aan de voorwaarden voldoet, maar serieus wordt besproken"

 

MEER INFO:

Algemeen Bestuur artikelen