HomeNieuwsVeiligheidUtrecht onveiligste gemeente van Nederland

Utrecht onveiligste gemeente van Nederland

politiepet.gif
De gemeente Utrecht is de onveiligste stad van Nederland. Den Haag staat als enige van de vier grote steden niet in de toptien van onveilige gemeenten. Het Friese Ferwerderadiel is het veiligst.
Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex, zoals gepubliceerd in Binnenlands Bestuur.

De index is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie. In de index zijn de aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling opgenomen. Zaken als winkel- en fietsendiefstal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals cijfers over moord en doodslag.

De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Daaruit blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert. Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde. De lijst omvat 443 gemeenten die wordt afgesloten door de Friese gemeenten Littenseradiel en Ferwerderadiel.

Den Haag als een van de vier grote steden, staat op een twintigste plek en laat vele kleinere gemeenten achter zich, zoals: Ouder-Amstel, Hoorn, Heerlen en Roermond. Gouda. Purmerend staat op de 98e plek in de index.

Bekijk hier de complete veiligheidsindex (pdf).

 

Bron: RePublic

Veiligheid artikelen