HomeNieuwsEconomieProvincies moeten bouw winkelpanden blokkeren

Provincies moeten bouw winkelpanden blokkeren

leegstaandwinkelpand
Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten geen nieuwe winkelpanden meer laten bouwen. Dat vindt Detailhandel Nederland, zo liet de belangenorganisatie onlangs weten. Gemeenten zouden zelf te weinig rekening houden met de gevolgen van bijbouwen, dus moeten de provincies de regie gaan voeren.

Plannen voor 9000 panden
Ondanks een gemiddelde leegstand van 10 procent van Nederlandse winkelpanden, zijn er plannen om zo’n 9000 nieuwe winkelpanden bij te bouwen in Nederland, stelt Detailhandel Nederland. Dat zou leiden tot nog meer leegstand, met ,,verpaupering van binnensteden” tot gevolg.

Ruimtelijk beleid
Om invloed uit te kunnen oefenen op gemeenten, moeten provincies in hun ruimtelijk beleid het ,,provinciaal belang van detailhandel” opnemen. Een aantal provincies, zoals Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant heeft dit al gedaan. Utrecht en Overijssel echter niet.

Meer leegstand
Detailhandel Nederland heeft becijferd dat in de provincie Utrecht plannen zijn om 12 procent van het bestaande winkeloppervlak bij te bouwen. De huidige leegstand is daar 7 procent en als er inderdaad wordt bijgebouwd, zou die oplopen tot 18 procent.

Economie artikelen