HomeNieuwsEconomiePlaquette architect J.J.P. Oud onthuld

Plaquette architect J.J.P. Oud onthuld

JJPOUDBM
Zaterdagmiddag 2 december werd op de Kaasmarkt, aan de muur van het Purmerends museum, de eerste van de drie plaquettes van beroemde Purmerendse architecten onthuld.

 De eerste plaquette die werd onthuld is voor Jacobus Johannes Pieter Oud. De onthulling vond plaats door Gildegids Jack Otsen en wethouder Mario Hegger. Deze Purmerendse architect was vooral bekend geworden als lid van de kunstbeweging “De Stijl” waar onder andere ook Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld lid van waren. Verder vergaarde Oud bekendheid als voorvechter van de moderne architectuur.

De plaatsing van de drie plaquettes is een eerbetoon aan Purmerendse architecten die landelijke bekendheid genoten. Het kunstwerk voor J.J.P. Oud is gemaakt door de bekende Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker, die ook bij de onthulling aanwezig was. J.J.P Oud werd geboren als tweede zoon van wijnhandelaar Hendrik Cornelis Oud en zijn vrouw Neeltje Theodora Janszen uit Purmerend. Aanvankelijk wilde Oud kunstschilder worden maar daar was zijn vader het niet mee eens daarom werd hij architect. Belangrijke door Oud gerealiseerde werken zijn het nationaal monument op de Dam en het Militair ereveld Grebbeberg. Zijn vader H.C. Oud is wethouder geweest in Purmerend, zijn oudste broer Pieter Jacobus Oud was ook politicus en lid van de tweede kamer en van 1938 tot 1941 burgemeester van Rotterdam. Zijn jongste broer was bankdirecteur.

Naast de plaquette van J.J.P Oud zullen er ook plaquettes komen van Jan Stuyt en Mart Stam. Deze Purmerendse Iconen, zoals initiatiefnemer Dick Blokker ze noemde, hebben er mede voor gezorgd dat Purmerend bekendheid geniet in de architectuur. Wethouder Hegger noemde het van belang voor de stadspromotie van Purmerend, het geeft een beeld van de historie van Purmerend. Steeds meer toeristen brengen een bezoek aan Purmerend, mede door de hop – on – hop – off bus naar Zaanse Schans die ook Purmerend aandoet. Veel toeristen die deze rondtoer door de streek maken stappen ook uit in Purmerend. Door onze rijke geschiedenis te tonen wordt Purmerend voor bezoeker steeds interessanter.

foto: Stadspartij

 

Economie artikelen