HomeNieuwsEconomieOpnieuw stemmen over automative formule Purmerend

Opnieuw stemmen over automative formule Purmerend

automative
De gemeenteraad van Purmerend heeft op 28 november gesproken over de mogelijkheid samenwerkende autodealers in een modern gebouw te vestigen langs de A7, in het zogenaamde kommetje.

Verschillende partijen, waaronder de Stadspartij, gaven in de vergadering duidelijk aan waarom zij de plannen omarmen als aanwinst voor Purmerend. Andere partijen spraken hun afwijzing uit over de plannen. De uiteindelijke stemmen staakten: 17 stemmen voor en 17 stemmen tegen. In een volgende raadsvergadering stemt de gemeenteraad opnieuw over het voorstel.

Het kommetje bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel. Een flink stuk van het zuidelijke deel is in de plannen bestemd voor de autobedrijven. Dat er in dit kommetje gebouwd gaat worden, kantoren of recreatie, dat heeft de gemeenteraad enkele jaren geleden al besloten: de discussie moet nu dan ook niet langer gaan over de vraag of er gebouwd gaat worden, maar over wat er gebouwd kan worden.
Organisaties als Milieudefensie hebben de huidige plannen aangegrepen om elke ontwikkeling in dit gebied tegen te gaan. Daarbij wordt geen middel geschuwd en wordt er al dan niet opzettelijk onvolledige informatie verspreid om tegenstanders te mobiliseren.

De VVD gaf hier in een eerder bericht al voorbeelden van. ‘Zo schrijft Milieudefensie dat mensen met honden door het zuidelijke bos kunnen lopen, dat is niet waar. In dat deel ligt maar een klein stuk bos dat nog niet eens voor publiek toegankelijk is. Zo laat Milieudefensie ook foto’s van gevangen vis zien echter in het ontwikkelgebied ligt helemaal geen openbaar viswater! Dat je van bomen als uitzicht kunt genieten staat vast, maar om daarover te stellen dat het gebied ‘een waardevolle recreatieve waarde’ heeft is onzin, het is immers niet toegankelijk!’

Verschillende auto-ondernemers willen zich direct langs de A7 vestigen en niet in de Baanstee-Noord omdat zij vinden dat toekomstbestendige zogenaamde ‘Automotive-formules’ het best op hun  plaats zijn op goed zichtbare en bereikbare locaties. De Baanstee-Noord is niet zichtbaar vanaf de A7 en is daarmee niet interessant. Die situatie zal snel wijzigen als de N244 een vierbaansweg is geworden, zo verwacht de Stadspartij.

Als Purmerend geen geschikte ruimte beschikbaar heeft, rest deze bedrijven weinig anders dan een zichtlocatie te zoeken in bijvoorbeeld Zaandam of Hoorn. Sommige partijen noemen dit chantage. De Stadspartij en andere politieke partijen herkennen echter de gezonde economische ondernemersoverwegingen van deze autodealers. Ondernemers kiezen zelf hun vestigingsplaats uit en laten zich bij die keuze nauwelijks tot niet sturen door de politiek. De Stadspartij vindt dat Purmerend het vertrek van deze ondernemers niet kan en mag laten gebeuren.

Stadspartij woordvoerder Bert Meulenberg liet er dan ook geen twijfel over bestaan dat de Stadspartij kiest voor behoud en versterking van de werkgelegenheid.

Economie artikelen