HomeNieuwsEconomie"Onterechte heffing op acceptgiro terugbetalen"

“Onterechte heffing op acceptgiro terugbetalen”

De Stadspartij heeft in de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken van afgelopen donderdag de kwestie over de acceptgiro’s van de Stadsverwarming aan de orde gesteld. De Stadsverwarming past sinds 2005 een opslag toe op het betalen door middel van een acceptgiro. Deze was 1,50 euro, maar is inmiddels verhoogd naar 2 euro.

frank visser rijdende rechterTussenvonnis

In een zogenoemd tussenvonnis heeft de kantonrechter (mr. Frank Visser (foto), bekend van het tv-programma De Rijdende Rechter) deze heffing onlangs van tafel geveegd. Als de rechter ook in zijn eindoordeel tot hetzelfde oordeel komt dan betekent dit dat in de zaak die een Purmerender erover had aangspannen deze Purmerender zijn geld terugkrijgt. Het eindoordeel van de rechter wordt in oktober verwacht. Uit een eerste reactie van de directie van de Stadsverwarming blijkt dat dit bedrijf niet van plan is alle gebruikers die betalen met een acceptgiro de ten onrecht in rekening gebracht opslag terug te geven.

Kritiek

wethouder_hans_engels_kleinGedupeerde Stadsverwarminggebruikers zijn in dat geval daarom gedwongen om op hun beurt ook een rechtzaak aan te spannen. In de lokale pers heeft de opstelling van de Stadsverwarming al veel negatieve kritiek gekregen. Toenmalig wethouder Stadsverwarmingszaken Arie-Wim Boer (Leefbaar Purmerend 2001) stelde deze heffing in met steun van de onder andere de PvdA. PvdA-wethouder Hans Engels (Stadsverwarming, foto) nam in 2006 het stokje vervolgens over. De Stadspartij was mordicus tegen en gebruikte daarbij dezelfde argumentatie als die de rechter nu in zijn vonnis als motivatie gebruikt, namelijk dat de kosten voor deze acceptgiro al in de vaste beheerskosten zitten en de burger er nu dus tweemaal voor wordt aangeslagen.

Stilzwijgen

Het gemeentebestuur, enig aandeelhouder van de Stadsverwarming en dus met een dikke vinger in de pap, hulde zich tot nu toe in stilzwijgen. De Stadspartij vroeg in de commissievergadering van afgelopen donderdag of het college van B&W haar invloed wil aanwenden om de Stadsverwarming het teveel betaalde geld terug te laten betalen als het vonnis van de rechter vaststaat.

Fatsoenlijk ondernemerschap

ernst (klein).jpgFractievoorzitter Ernst Ankersmit (Stadspartij, foto) stelde dat bij een zichzelf ‘groen’ noemend bedrijf ook fatsoenlijk ondernemerschap hoort. Wethouder Engels hield met vage bewoordingen de boot af. Hij wil te zijner tijd wel eens met de Stadsverwarming gaan praten maar beloven deed hij niets. Ankersmit liet hierop weten dat hij toch wil dat de wethouder als feitelijk eigenaar van de Stadsverwarming zijn invloed aanwendt. Als in oktober van dit jaar het definitieve standpunt van de rechter bekend wordt, zal de Stadspartij zonodig met een motie in de raadsvergadering het college van B&W tot beter handelen proberen te bewegen.

 

ZIE OOK:

  • Foto Frank Visser: NCRV
  • Foto Hans Engels: Gemeente Purmerend
  • Foto Ernst Ankersmit: Stadspartij

 

 

Economie artikelen