HomeNieuwsEconomieOndernemers binnenstad ongerust over terugloop aantal bezoekers

Ondernemers binnenstad ongerust over terugloop aantal bezoekers


Al langere tijd maken de ondernemers in het centrum van Purmerend zich ongerust over de terugloop van het aantal bezoekers. Dat was eind 2011 te lezen in het ondernemersblad Regio Zaken.

De voorzitter van de Purmerendse City Ondernemerns (PCO) Yvonne Breuk hierover: “Natuurlijk hebben ook wij last van landelijke trends zoals kopen via internet en de recessie. Maar we hebben wel degelijk het gevoel dat er meer aan de hand is. Zoals hogere parkeertarieven in 2010, strenger handhavingsbeleid op parkeren, maar vooral ook de slechte bereikbaarheid door te weinig doorstroming, slechte bewegwijzering naar de parkeerplekken, wegopbrekingen, afsluitingen tijdens de kermis en last but not least het eenrichtingsverkeer in de Nieuwstraat en de Westerstraat.”

Bereikbaarheid 

Het Eggert Winkelcentrum, de PCO en het gemeentebestuur hebben allemaal de visie om de regiofunctie van de binnenstad te versterken. “De bereikbaarheid en de faciliteiten voor het autoverkeer zijn hiervoor essentieel, aangezien de verkeersbewegingen zullen toenemen,” aldus Breuk. “Wij vragen de gemeenteraad en B&W expliciet het economische belang van Purmerend als geheel en de binnenstad in het bijzonder op te nemen in hun visies. We willen heel graag een vriendelijke gastvrije stad zijn, waar mensen uit de regio graag komen winkelen en recreëren.”

“En door onze ongerustheid besloten we een enquête te houden onder de leden van de Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO), Eggert Winkelcentrum en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend. Ruim de helft van de aangeschreven ondernemers reageerden en 75% is het geheel eens met onze voorgestelde veranderingen. Daarnaast is 23% het gedeeltelijk eens en 2 % is voor een totaal eenrichtingsrotonde model.”

Een enkeling had geen mening. De ondernemers in de binnenstad doen een beroep op de raad om hun visie en oplossingen mee te nemen in de opdracht die aan het college verstrekt zal worden. Ook willen de ondernemersverenigingen nauw betrokken worden bij de uitwerking van de oplossingen.

Resultaten enquête
Vlak voor de zomervakantie is de enquête verspreid onder 300 leden van PCO, Eggert Winkelcentrum en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend.

De grote meerderheid van de ondernemers in de binnenstad is o.a. voor
01 Het definitief (VEILIG) herinvoeren van tweerichtingsverkeer in de Westerstraat en Nieuwstraat
02 Betere bereikbaarheid centrum actief stimuleren
03 Betere bewegwijzering naar parkeerplekken
04 Betere bebording naar het centrum
05 Meer fiets parkeerplekken
06 Verlagen parkeertarieven
07 Stimuleren dat ondernemers zelf gratis buiten centrum parkeren
08 Modernere betaal mogelijkheden voor parkeerautomaten
09 Betere afstemming bij afzettingen en wegafsluitingen
10 Op termijn de warenmarkt op de Nieuwstraat aan één kant plaatsen, zodat het verkeer kan doorstromen
11 Goedkoop/gratis parkeerterrein, b.v. bij Weidevenne, aan de kant van de nieuwe Melkwegbrug.
12 Parkeerterrein Neckerstraat opknappen en met laag tarief openstellen voor langparkeerders
en b.v. campers.

 ZIE OOK:

Bron: Regio Zaken november 2011

Economie artikelen