HomeNieuwsVeiligheidOgen en Oren van geel naar wit hesje

Ogen en Oren van geel naar wit hesje

withesje
In 2013 werd er veel ingebroken in de wijk Purmer-Noord. Een groepje wijkbewoners heeft toen het initiatief genomen om het gesprek aan te gaan met de Purmerendse politie en de gemeente. Uitkomst hiervan was dat de bewoners, gefaciliteerd door de Politie en gemeente, in groepjes zelf de straat opgingen om preventief zichtbaar te zijn. De bewoners kregen een geel hesje, een zaklamp en flyers en gingen wandelend of fietsend de eigen wijk of buurt door. Het project Ogen en Oren was geboren . Dit was zo’n succes, het aantal inbraken daalde gelijk in de Purmer-Noord, dat ook in de andere wijken het project Ogen en Oren werd opgestart.
En het enthousiasme is groot, het project telt nu bijna 180 vrijwilligers uit de stad, vrijwilligers die zich regelmatig in groepjes in de wijk laten zien. Ze zorgen er niet alleen voor dat het veiligheidsgevoel van de Purmerender toeneemt, ze maken ook melding van defecte lantaarnpalen en losliggende tegels e.d.waar door de gemeente ook adequaat op gereageerd wordt.
Alle vrijwilligers liepen in een fluorescerend geel hesje om zo goed op te vallen. Echter werden de vrijwiligers in het gele hesje de laatste tijd vaak aangezien als demonstranten en kregen zo het nodige commentaar te verwerken. Ook zijn er enkele gevallen bekend dat personen in een geel hesje gekleed aanbelden bij bewoners en zich voordeden als Ogen en Oren deelnemer en zo met slechte bedoelingen binnen wilden komen . Dat dit averechts werkte op de vrijwiligers is dan ook niet moeilijk voor te stellen.
De vrijwilligers hebben daarop aan de gemeente gevraagd of het mogelijk was om een andere kleur hesje te krijgen, het liefst wit omdat deze kleur niet veel voorkomt. Het gemeentebestuur ging hier snel mee akkoord. Op dinsdag 17 september werd het eerste witte hesje door Wethouder Mario Hegger en Martin Eijben van de politie Purmerend uitgereikt aan de voorzitter van de coördinatoren van Ogen en Oren -Patrick Goosen. Medio oktober zijn alle vrijwilligers voorzien van een wit hesje en kunt u de vrijwiligers dus in het wit herkennen op straat.
Mocht u meer informatie willen hebben over het project, kijk dan op www.ogenenoren.com

foto Stadspartij

Veiligheid artikelen