HomeNieuwsVeiligheidNog geen besluit live cameratoezicht

Nog geen besluit live cameratoezicht

cameratoezicht.jpg
Wel of niet doorgaan met cameratoezicht. Op de Koemarkt en omgeving is het cameratoezicht nu een feit. Als het aan de SP en mw. T.A.L. De Hilster (PvdA) ligt, stopt Purmerend er direct mee. Inbreuk op de privacy en weggegooid geld vinden ze het. Live uitkijken van de beelden wil, op de notoire dwarsliggers na, bijna de gehele raad. Dan kan er namelijk ook preventief worden opgetreden is het argument. Maar wie bepaalt waarom en waar de camera’s komen te hangen?

“De gemeenteraad op aangeven van de burgemeester, die ze uiteindelijk ook ophangt”, vinden de Stadspartij, de meerderheid van de PvdA, Leefbaar Purmerend 2001 en GroenLinks. “Nee, niet de raad moet bepalen waar de camera’s komen, dat moet de burgemeester maar in zijn eentje doen”, vinden VVD, AOV en CDA.

Toen na de stemmingen in de raadsvergadering van 29 januari jl. de rook was opgetrokken, bleek geen enkel voorstel te zijn aangenomen. Zelfs het doorgaan van het cameratoezicht op de Koemarkt en omgeving hangt daardoor aan een zijden draad. Dit terwijl een ruime meerderheid van de raad voor cameratoezicht is, met live uitkijken van beelden. Het was dus een bizarre stemming. Het breekpunt is wie bepaalt waarom en waar de camera ’s komen te hangen.

De Stadspartij vindt dat als de raad bepaalt waar er ook door de raad kan worden overlegd waarom dat nodig is. “Uit puur repressief oogpunt op aangeven van de politie of om bijvoorbeeld overlast van jongeren te kunnen bestrijden”, dat zijn daarbij de  kernvragen die de Stadspartij aan de orde wil hebben.

VVD, CDA en AOV vinden dat de raad het geheel (wat, hoe en waarom) aan de burgemeester en de politie moeten overlaten. Daarmee voorbijgaand aan de volksvertegenwoordigende taak die de raad ook in dit soort situaties juist naar zich toe zou moeten trekken. Burgemeester F. Hertog kon niet anders dan zijn raadsvoorstel terugnemen. Het zal opnieuw in het raadsforum Algemene Zaken aan de orde worden gesteld.

 ZIE OOK:

05-12-2008 Cameratoezicht uitbreiden en live meekijken?

Veiligheid artikelen