HomeNieuwsEconomieNieuwe voorzitter Stichting Koemarkt wil meer regie voeren bij evenementen

Nieuwe voorzitter Stichting Koemarkt wil meer regie voeren bij evenementen

AlexVonhof
“Daarbij moet onze Stichting Koemarkt ook meer leidend en sturend zijn. De Koemarkt is een horecaplein waar veel steden jaloers op zijn,” aldus de voorzitter. Alex Vonhof (foto) nam in januari 2015 het restaurant Jo & Co op de Koemarkt over, nadat hij jaren een cateringbedrijf had geleid
.

Bij een onlangs gehouden vergadering van de horecaondernemers op de Koemarkt trad Nol Faijdherbe af en werd Alex Vonhof interim voorzitter. Sinds 9 maart jl. is hij definitief de nieuwe preses van de Koemarktondernemers.
Vonhof hecht eraan zijn voorganger Nol Faijdherbe te bedanken voor zijn vele werk en inzet in de afgelopen acht jaar. “Maar we gaan de structuur van de stichting nu anders opzetten en gaan meer werken met werkgroepen,” vertelt de nieuwe preses. Brenda Bloemkolk (Brenda’s Petit Café) is de nieuwe penningmeester en er is een professioneel secretariaatsbureau in de arm genomen voor het vele papierwerk.

Peter Coster (De Artiest), Isabel de Roo (Tabasco), Huub Arents (Bonte Koe) en Maarten Schipper (Concordia) completeren het bestuur. Stichting Koemarkt kan het oog nu weer meer op de toekomst richten en meer regie voeren bij de evenementen op het plein.
Elk evenement krijgt een eigen werkgroep van de stichting. “We storten nu geld in allerlei potjes voor evenementen, maar misschien moeten we meer zelf doen of in ieder geval voor ons laten doen,” zegt Vonhof. “Het moet ook naar buiten toe duidelijker zijn welke evenementen van onze stichting uitgaan, want wij krijgen soms kritiek op allerlei flut evenementen op het plein, waar wij niets mee te maken hebben.”

Toerisme

Stichting Koemarkt denkt dat grotere evenementen meer publiek zullen trekken en dat Purmerend veel meer kan profiteren van het toerisme in Amsterdam. “Purmerend trekt niet meer dan één procent van het toerisme in de hoofdstad. Dat kan veel meer worden, maar dan moeten we Purmerend wel beter op de kaart zetten en onze regiofunctie waarmaken,” zegt de voorzitter.
Hij is in dat verband wel blij met de activiteiten van het Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) en met de opening van de drijvende steigers bij de Sluisbrug, waardoor het watertoerisme kan toenemen. Alex Vonhof vindt het nog moeilijk om de horecaondernemers goed te betrekken bij Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend. “Toch kan KHN goed doordringen op het bestuurlijk vlak. Bij de gemeente wordt deze club heel serieus genomen,” zegt hij.

Herindeling kermis

Vonhof vindt dat er weer overleg met de gemeente moet komen over de indeling van de kermis. “Nu moeten de horecaondernemers tijdens de kermis in mei hun zomerterrassen weghalen. Dat kost geld en klanten. Toch is het goed op te lossen. Als de grote kermisattracties verhuizen naar de Schapenmarkt en naar de Achterdijk, dan kunnen de kinderattracties op de Koemarkt komen. Op die manier kunnen de zomerterrassen van de horecaondernemers blijven staan en kunnen ouders lekker op het terras zitten terwijl de kinderen genieten van de kermis,” aldus Vonhof.

Verbreding

De nieuwe voorzitter is tevreden dat de Koemarkt weer goed gevuld is met gevarieerde horeca. “Je merkt wel een trend naar verbreding van het aanbod per horecagelegenheid. Alleen nachthoreca is steeds meer aan het uitsterven, want je kunt niet alleen rondkomen van het uitgaansleven in het weekend. We merken ook dat ons plein steeds mooier wordt door de nieuwe terrassen.”

Economie artikelen