HomeNieuwsEconomieNieuwe app laat zien waar je regionaal geproduceerd eten kan kopen

Nieuwe app laat zien waar je regionaal geproduceerd eten kan kopen

Cono winkel
foto stadspartij-BPP


Hoe we met voedsel omgaan is aan het veranderen. Ondanks dat er voldoende voedsel beschikbaar is, en ons land toonaangevend is binnen de internationale voedselindustrie, staat de manier van werken onder druk. Er is een groot aantal oorzaken zoals de klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen, de daling van de kwaliteit van de landbouwgrond, het huidige consumptiepatroon en de afstand tussen consument en producent. Een omslag in het voedselsysteem is noodzakelijk om klaar te zijn voor de toekomst.

Voedsel Verbindt werkt in de metropoolregio Amsterdam en de omliggende agrarische gebieden. Het is een platform dat regionaal verbinding maakt tussen alle partijen uit het hele voedselsysteem. Om dat te bereiken heeft Voedsel Verbindt, een netwerk met onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeentes en bedrijfsleven, een app ontwikkeld waarin je kunt zien welke boer bij jou in de buurt mooie verse producten aanbiedt. Groenten, vlees, vis, zuivel, granen: de hele schijf van vijf is terug te vinden in de omgeving van Purmerend. Er komt ook steeds meer vraag naar regionale producten, maar hoe vind je die? Deze vraag heeft geleid tot de ontwikkeling van de app. Op basis van jouw locatie bepaalt de app wat er te koop is in de buurt.

Voedselproductie
Driekwart van het voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd gaat naar het buitenland en driekwart van het voedsel dat wij eten kómt uit het buitenland. Programmamanager Carlo Verhart van Voedsel Verbindt: “Er is wel eens uitgerekend hoeveel kilometers het gemiddelde bord eten aflegt voordat het op tafel staat en daar schrok ik erg van. Dat is nu 30.000 kilometer. Een absurd cijfer, zeker als je weet dat  producten die in  het buitenland worden geproduceerd  ook in de regio worden gemaakt.” Samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn alle  veehouders en agrariërs in kaart gebracht en toegevoegd aan de app. Consumenten, restaurants en winkels kunnen op deze manier direct zien welke boer een mooi product aanbiedt.

Wethouder Coen Lageveen van gemeente Purmerend is blij met de app: “Het uitgangspunt is dat de afstand tussen producent en consument verder wordt verkleind. De app van Voedsel Verbindt draagt hier een steentje aan bij en wij hopen dat veel mensen de app dan ook gaan gebruiken. Op deze manier wordt de keten verkleind en dragen wij bij aan het verduurzamen van onze voedselproductie. Onze boeren krijgen een nieuwe vorm van inkomsten in deze lastige periode en eten wij vers en gezond.” De app is zowel beschikbaar in de Google Playstore en Apple Appstore.

 

Economie artikelen