HomeNieuwsEconomieMogelijk geen nieuwe supermarkt binnenstad

Mogelijk geen nieuwe supermarkt binnenstad

deen logo.jpgDe ‘kleine Deen’ wordt mogelijk niet vervangen door een soortgelijke supermarkt. Dat laat de gemeente Purmerend weten aan Evan Persijn (Stadspartij). De laatste supermarkt in de binnenstad zal per 1 november haar deuren sluiten. Of er voor het kleinste filiaal van de Hoornse grootgrutter een supermarkt van een ander keten in de plaats komt, laat het college van B&W over aan de marktwerking.

 

Deze zomer kondigde Deen Supermarkten aan dat zij haar kleinste filiaal in de Breedstraat per 1 november zal sluiten. De winkel heeft veel vast publiek dat zeer teleurgesteld is in de verdwijning van een supermarkt uit de binnenstad. Vooral ouderen die in de buurt wonen maken gebruik van de supermarkt die op loopafstand ligt. De Stadspartij betreurt het daarom dat er per 1 november geen supermarkt meer in de binnenstad te vinden is. De senioren zullen nu helemaal naar de Wagenweg moeten lopen. Een route die een flink stuk langer is en waar veel autoverkeer is.

Evan Persijn hoopte nog dat de gemeente Purmerend invloed kon uitoefenen om Deen te behouden in de Breedstraat. "Het gemeentebestuur heeft geen mogelijkheid om deze voorgenomen sluiting tegen de houden", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De kaders voor mogelijkheden en onmogelijkheden in onder meer de binnenstad worden door de gemeenteraad gesteld in het kader van het bestemmingsplan. Het college zorgt er voor dat binnen die kaders in samenspraak met het bedrijfsleven een zo aantrekkelijk mogelijk binnenstadsmilieu ontstaat en blijft. Binnen die kaders is het niet toegestaan om economisch te ordenen. Publiekrechtelijk kunnen wij niet meer en niet minder doen dan aangeven wat vanuit het bestemmingsplan toegestaan dan wel niet toegestaan is; de markt dicteren wat er in zou moeten kan en mag niet."

Ook kan de gemeente er niet voor zorgen dat er een alternatief voor de supermarkt komt. "Aan de sluiting van deze supermarkt liggen een aantal economische oorzaken ten grondslag", vervolgt de gemeente. "Als andere supermarktpartijen die oorzaken anders wegen, zullen zij wellicht overwegen om de marktruimte die met deze sluiting beschikbaar komt te benutten. Wij (de gemeente, red.) kunnen dergelijke andere partijen slechts attenderen op de situatie die gaat ontstaan na de sluiting van deze Deen-vestiging. Zorgdragen dat een andere, vergelijkbare supermarkt in de binnenstad terug komt kunnen wij niet: de markt regelt dat zelf en bovendien past economisch ordenen de locale overheid niet."

Economie artikelen