HomeNieuwsVeiligheidMinister wil handhavingsgeld voor rijk vasthouden

Minister wil handhavingsgeld voor rijk vasthouden

handhaving
Minister Opstelten trekt in de begrotingsbehandeling Veiligheid&Justitie de stekker uit handhaving in wijken en buurten. Als de Tweede Kamer de minister niet terugfluit, is de aanpak van overlast en raddraaiers straks verleden tijd.
 

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zegt daarover:

‘De minister zet eenzijdig een streep door de handhaving in gemeenten. Dat kan echt niet! Veiligheid en leefbaarheid is het allerbelangrijkste voor onze inwoners. Het ministerie zet de verhoudingen op scherp en weigert in te gaan op ons voorstel de maatregel een jaar op te schorten en een gezamenlijke oplossing te vinden om de handhaving te borgen.’

Boetegeld en PV-vergoeding

Om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren is de afgelopen jaren flink ingezet op handhaving. In straten en portieken worden raddraaiers opgespoord en beboet. Het boetegeld gaat naar de schatkist. Minister Opstelten betaalt voor het uitvoeren deze werkzaamheden via een zogenoemde ‘PV-vergoeding’. Daar dreigt de minister nu een einde aan te maken.

Een opmerkelijk voorstel, want daarmee worden buurten niet alleen guur en onveilig, maar loopt de schatkist ook nog eens zo’n € 30 miljoen mis aan boetes van overtreders en overlastveroorzakers.

Handhavingsproblemen voorkomen

Gemeenten maken zich grote zorgen om de borging van goede handhaving door het ministerie van V&J. De VNG vraagt de Kamer daarom goed mee te kijken om ernstige handhavingsproblemen te voorkomen

Veiligheid artikelen