HomeNieuwsVeiligheidMinister: "kortere uitruktijd brandweer"

Minister: “kortere uitruktijd brandweer”

 Brandweer-silhouet

De brandweer moet voortaan gemiddeld binnen acht minuten aankomen bij een incident. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft woensdag 12 december gezegd dat ze die verplichting wettelijk wil vastleggen. Met de komst van Weidevenne is ook voor Purmerend de 8-minutengrens bijna onhaalbaar geworden. “Dit komt vooral doordat de vrijwillige brandweerlieden verder van de kazerne wonen, maar ook door de toename van verkeersremmende maatregelen als rotondes en drempels,” aldus Ernst Ankersmit (Stadspartij).

De minister reageert met haar voorstel op een inspectierapport waaruit blijkt dat de gemiddelde opkomsttijd van de brandweer in Nederland fors is toegenomen. De brandweer had in 2006 volgens het landelijk gemiddelde vaak tussen de 12 en 15 minuten nodig om te arriveren. Bij 70 procent van de branden duurde het acht minuten of langer voordat de hulpdienst ter plaatse was. In 2000 werden de acht minuten nog in minder dan de helft van de gevallen overschreden. In Purmerend is de opkomsttijd problematisch geworden door het uitdijen van de stad en de diverse verkeersmaatregelen, maar ook door de grotere spreiding van de huisvesting van de vrijwilligers. Een plan van aanpak moet uitkomst gaan bieden om lange uitruktijden te voorkomen.

Vrijwilligers verder weg

 

Momenteel staat nergens in de wet voorgeschreven hoe snel de brandweer bij een incident moet zijn. Als vuistregel geldt al wel dat de brandweer binnen acht minuten na de melding ter plaatse arriveert. Voor woningbranden in de historische binnenstad geldt een opkomsttijd van maximaal 6 minuten. De problemen met de brandweer in Purmerend spelen ook landelijk. De brandweer heeft de laatste jaren meer moeite om snel uit te rukken, omdat vrijwilligers verder van de kazerne zijn gaan werken. Daarnaast hinderen verkeersmaatregelen zoals rotondes, drempels en paaltjes een snelle opkomsttijd. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

 

De inspectiedienst heeft tips gegeven om de opkomsttijd te verkorten. “Brandweervrijwilligers zouden files op weg naar de kazerne kunnen vermijden door met de brommer te komen. Ook kunnen vrijwilligers overdag worden ingedeeld bij een kazerne in de buurt van hun werk, terwijl ze in de avonduren opgeroepen kunnen worden voor een brand in de omgeving van hun woonhuis. Daarnaast moeten kazernes overwegen om een deel van hun blusvoertuigen paraat te houden op slimme locaties in hun regio, met bemanning in de buurt. Op die manier kan de rijtijd naar een incident worden verkort. Met datzelfde doel zou de brandweer moeten meepraten over verkeersbelemmerende maatregelen in een gemeente”, aldus het IOOV. Ankersmit en de Stadspartij hebben de veiligheid van de stad hoog in het vaandel staan. “In de raadsperiode 2002-2006 is in Purmerend, met onvoorwaardelijk steun van de Stadspartij, een plan van aanpak met forse financiële consequenties in uitvoering gebracht. Of dit voldoende zal zijn, moet bij de evaluatie van dit plan in 2010 blijken.” 

ZIE OOK:

29-11-2007 Stadspartij: “Kwaliteit brandweer te laag”

Bron: Nu.nl

 

 

Veiligheid artikelen