HomeNieuwsEconomieMinder winkels en meer banen in Noord-Hollandse detailhandel

Minder winkels en meer banen in Noord-Hollandse detailhandel

StadsoverzichtHA
Het aantal winkels in Noord-Holland is in 2018 afgenomen, het aantal banen in de detailhandel nam toe. De helft van die toename zit bij internetwinkels en postorderbedrijven.
Kleine en heel grote winkelgebieden doen het beter dan de middelgrote winkelcentra. In de top 20 van meest toekomstbestendige winkelcentra staan onder andere De Hoef in Alkmaar, Seinhorst in Hilversum en Geesterduin in Castricum. Dat, en meer, valt te lezen in de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2019.
Goede winkelvoorzieningen zijn belangrijk. Ze vormen het kloppend hart van dorpen, wijken en steden. Daarnaast wordt er steeds meer gewinkeld op internet. Eerst ging dat vooral om mode en elektronica, maar nu neemt ook het online boodschappen doen een vlucht. De helft van de 3860 nieuwe banen in de detailhandel zit bij internetwinkels en postorderbedrijven. Het aantal winkels is licht afgenomen naar ruim 16.000 winkels.
Winkelgebieden
Alhoewel de leegstand in Noord-Holland verder afneemt, vormen lege panden nog steeds een bedreiging voor de levensvatbaarheid van sommige winkelgebieden. Gedeputeerde Economie en Landbouw van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Gelukkig zie ik in steeds meer regionale detailhandelsvisies dat gemeenten scherpe lokale keuzes durven te maken en met creatieve oplossingen komen om hun winkelgebieden beter te laten aansluiten op de veranderende wensen van het winkelend publiek. En ook de verhouding tussen nieuwbouwplannen en marktruimte komt steeds beter in balans.” In de top 20 van meest kansrijke winkelgebieden staan veel kleinere winkelcentra zoals De Hoef in Alkmaar, Seinhorst in Hilversum en Geesterduin in Castricum.
De provincie Noord-Holland publiceert ieder jaar de Monitor Detailhandel (pdf). De Monitor is een analyse van de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel, aangevuld met actuele data uit de Noord-Hollandse gemeenten. Er is sinds dit jaar ook een online dashboard van de Monitor beschikbaar op de provinciale website. Daarmee heeft iedereen nu ook toegang tot alle onderliggende cijfers en trends.

foto Stadspartij

Economie artikelen