HomeNieuwsEconomieLicht optimisme ondanks zorgwekkende jeugdwerkloosheid

Licht optimisme ondanks zorgwekkende jeugdwerkloosheid

jeugdwerkloosheid
De stijging van de jeugdwerkloosheid in Purmerend en de regio Waterland is zorgwekkend. Dat vindt wethouder Berent Daan. In Purmerend is de werkloosheid bij jongeren tot 27 jaar in één jaar opgelopen van 140 tot 260.

Opvallend is volgens Daan dat ook HBO-ers moeilijk werk kunnen vinden. “We spannen ons erg in met het Jongerenloket om zoveel mogelijk jonge mensen weer aan het werk te krijgen en we raden ze aan langere door te gaan met hun studie,”  aldus de wethouder.

Voorzichtig herstel

Berent Daan is voor de langere termijn niet pessimistisch. “De cijfers van het CPB laten een voorzichtig herstel zien. Het is bekend dat de werkloosheid na ijlt op de economie. Die economie zal dit jaar het dieptepunt bereiken en daarom verwacht ik een stabilisatie of een voorzichtig herstel van de werkgelegenheid in 2014/2015.”
Volgens Daan gaat het in de stadsregio Amsterdam redelijk goed met de economie en daarvan kan ook de regio Waterland profiteren. “De export trekt aan en daar profiteren de grotere bedrijven van. Het kleinere MKB heeft het nog moeilijk.” Hoewel de werkloosheid in de regio Waterland sterk is gestegen, is de stijging volgens de wethouder minder ernstig dan verwacht.

Hij verwacht dat de jongeren weer als eerste aan de slag zullen komen, als de economie verder aantrekt, omdat ze flexibeler en goedkoper zouden zijn.
“We gaan er met het Jongerenloket nog harder aan werken, maar we kunnen als gemeente niet de economie de andere kant opdraaien,” aldus Daan.

Bericht overgenomen van Burrie Media van 18 april 2013

Economie artikelen