HomeNieuwsEconomieKoning opent Zeesluis IJmuiden

Koning opent Zeesluis IJmuiden


Koning Willem-Alexander opent vandaag woensdag 26 januari de Zeesluis IJmuiden. Daarmee wordt de grootste zeesluis ter wereld officieel in gebruik genomen. De sluis bij de ingang van het Noordzeekanaal bij IJmuiden geeft toegang tot het Amsterdamse havengebied.

De Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Deze nieuwe en grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en maakt het mogelijk dat de steeds groter wordende zeeschepen niet meer afhankelijk zijn van de getijden om het sluizencomplex vlot en veilig te kunnen passeren. De bouw van de nieuwe zeesluis begon in juli 2016 en is in augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de sluis gaan werken.

Volg de opening online

Na de openingshandeling zal koning Willem-Alexander gesprekken voeren met enkele betrokkenen bij de bouw, omwonenden en het bedrijfsleven uit de haven.

Het programma rond de officiële opening van Zeesluis IJmuiden is woensdag 26 januari vanaf 14:45 uur rechtstreeks te volgen via een livestream op internet: www.openingzeesluisijmuiden.nl.

Lees ook

“De opening van deze sluis gaat de geschiedenisboeken in”

Economie artikelen