HomeNieuwsEconomieKan de voorjaarskermis doorgaan?

Kan de voorjaarskermis doorgaan?

Of de voorjaarskermis in Purmerend van 7 t/m 16 mei door kan gaan is nog maar de vraag. De dan geldende corona overheidsmaatregelen bepalen wat wel en niet kan. Als de kermis doorgaat, vindt deze niet plaats in de binnenstad, maar in het Leeghwaterpark.

Dit laat Wethouder Mario Hegger in een memo aan de gemeenteraad weten.

Vorig jaar gingen de Purmerendse kermissen niet door vanwege de coronamaatregelen. Corona zorgt aanhoudend voor veel onzekerheid. Of de kermis dit jaar wel kan plaatsvinden, is dan ook nog maar de vraag.
Bovendien, als de horeca gelegenheden en detailhandel de deuren weer kunnen openen, wil de gemeente hen alle ruimte geven om optimaal te kunnen draaien. Voor een kermis in de binnenstad zouden horecaondernemers hun zomerterras moeten weghalen. Bovendien is de binnenstad tijdens de kermis verminderd bereikbaar en dat is juist dan niet wenselijk.

De gemeente heeft daarom gezocht naar een andere locatie voor de voorjaarskermis.
Als de kermis door mag gaan is een afgesloten kermisterrein waarschijnlijk een vereiste. Dan kan het aantal bezoekers worden gereguleerd en is het mogelijk voor bezoekers om 1,5 meter afstand te houden. In de binnenstad is die mogelijkheid er niet, in het Leeghwaterpark wel.
Het Leeghwaterpark is centraal gelegen en goed bereikbaar en er vinden jaarlijks meerdere evenementen plaats. daar is dan ook voor gekozen.

Ook zullen er extra maatregelen in acht genomen dienen te worden om een kermis op een veilige en verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

Voor de voorjaarskermis heeft de gemeente alvast een draaiboek uitgewerkt op basis van de nu bekende maatregelen:

  • een afgesloten kermisterrein met toegangscontrole,

  • een maximumaantal bezoekers gelijktijdig op het terrein,

  • vaste looproutes voor het publiek,

  • een ruimere opzet en bredere

Exploitanten die een vergunning hadden voor de voorjaarskermis 2020, mogen allemaal op de voorjaarskermis van 2021 staan. Veel kermisexploitanten hebben, net als veel andere ondernemers, het afgelopen jaar geen of nauwelijks inkomsten gehad.

Mochten dit voorjaar andere of aanvullende maatregelen gelden, dan bekijkt de gemeente of en hoe de kermis kan doorgaan volgens de regels. Op basis van de landelijke richtlijnen en eventueel verleende vergunning zal de gemeente het draaiboek in dat geval aanpassen.

Economie artikelen