HomeNieuwsEconomieInternationale bedrijven zorgen voor forse groei werkgelegenheid regio Amsterdam

Internationale bedrijven zorgen voor forse groei werkgelegenheid regio Amsterdam

Foto Stadspartij

Internationale bedrijven hebben vorig jaar gezorgd voor een groei van duizenden banen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In 2019 openden 161 nieuwe internationale bedrijven een vestiging in de MRA, waarvan 38 (24 procent) mede als gevolg van de Brexit. Deze bedrijven zorgen de komende drie jaar voor 2.853 nieuwe banen. Bij buitenlandse bedrijven die al in de regio waren gevestigd, kwamen er door uitbreiding 2.957 nieuwe banen bij. Acht bedrijven breidden mede uit door de Brexit (28 procent), goed voor 563 banen. Dit blijkt uit cijfers van amsterdam in business (aib) in samenwerking met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
‘De resultaten bevestigen dat de Metropoolregio Amsterdam een van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties van de Europese Unie is, en dat de Brexit deze positie versterkt’, zegt de Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Victor Everhardt, tevens voorzitter van het MRA-platform Economie. ‘In totaal zorgen nieuwe bedrijven en uitbreidingen voor meer dan 5.800 banen voor inwoners in de regio Amsterdam de komende drie jaar. Daar bovenop zorgen ze nog voor 2.900 banen omdat de bedrijven gebruik maken van diensten en producten van andere bedrijven.’
Everhardt noemt het ‘mooi om te zien’ dat de MRA aantrekkelijk is voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech, de banen van de toekomst.
VS en Canada
Bedrijven uit de Verenigde Staten en Canada zijn de belangrijkste investeerders in de MRA, met 58% van de nieuwe arbeidsplaatsen. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is een stijging te zien van het aantal bedrijven in de MRA: 26 ten opzichte van 15 in 2017, voornamelijk als gevolg van de Brexit. Meer dan honderd bedrijven overwegen nog om naar de regio Amsterdam te komen door de Brexit. Veel bedrijven wachten af welke afspraken er rond de Brexit komen voor ze een vestigingskeuze maken.
Meer vestigingen buiten Amsterdam
Het aantal nieuwe bedrijven dat zich in de MRA buiten Amsterdam heeft gevestigd is ten opzichte van de afgelopen jaren sterk gestegen. Van de 161 nieuwe bedrijven vestigden zich 31 bedrijven buiten Amsterdam, ten opzichte van 17 bedrijven in 2017.
Aantrekkingskracht
De vestiging van 161 nieuwe buitenlandse bedrijven is het hoogste aantal in de Metropoolregio Amsterdam sinds 2008, het jaar waarin deze cijfers voor het eerst zijn bijgehouden. Deze aantrekkingskracht is te verklaren door de groei van de economie, de effecten van de Brexit en het goede vestigingsklimaat van de MRA. De strategische ligging in Europa, de goede bereikbaarheid door onder meer Schiphol, snelle internetverbindingen en de beschikbaarheid van Engelstalig talent zorgen voor dat goede vestigingsklimaat.
Sectoren
De meeste nieuwe bedrijven kwamen erbij in de financieel-zakelijke dienstverlening, ICT en technologie, de bio- en gezondheidswetenschappen (‘life sciences & health’) en de creatieve industrie. Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld 13 life sciences & health-bedrijven naar de MRA, waaronder het Amerikaanse Colorcon.
De meeste buitenlandse bedrijven hebben hun marketing- en salesafdeling in de Amsterdamse regio gehuisvest (107 van de 161 nieuwe bedrijven). Daarnaast kiezen veel buitenlandse bedrijven ervoor om hier hun Europese of regionale hoofdkantoor te vestigen (28 bedrijven) of om hier een service center (21 bedrijven) of een locatie voor onderzoek en ontwikkeling (17) te openen.
Over amsterdam inbusiness
Binnen amsterdam inbusiness (aib) werken de gemeenten Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam samen aan het aantrekken van buitenlandse bedrijven en het onderhouden van de relatie met internationale bedrijven in de regio. In totaal zijn in de MRA ruim 3.600 buitenlandse bedrijven gevestigd. Bij het aantrekken van bedrijven werkt amsterdam inbusiness nauw samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, en de partners binnen het Invest in Holland-netwerk. Bedrijven die komen voor belastingvoordelen zonder een bijdrage te leveren aan de lokale werkgelegenheid of innovatie worden niet ondersteund. Amsterdam inbusiness telt in de cijfers alle internationale bedrijven die zich in de regio Amsterdam vestigen; zowel vanuit het buitenland als vanuit een andere plek in Nederland, zowel met als zonder hulp van aib en de NFIA.

Economie artikelen