HomeNieuwsEconomieHarde ambtenarenacties na vastlopen overleg

Harde ambtenarenacties na vastlopen overleg

ambtenareninactie
Gemeenteambtenaren beraden zich op hardere acties nu maandag een poging om het vastgelopen cao-overleg vlot te trekken is mislukt.

 Breekpunt in de onderhandelingen blijft het loon. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent en voeren daarvoor al weken actie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.

De VNG vindt afspraken over een structurele loonsverhoging niet verantwoord, omdat niet duidelijk is welke gevolgen de bezuinigingen van een nieuw kabinet voor gemeenten hebben. Maar zij wil wel iets voor de gemeenteambtenaren doen en riep na het mislukte cao-overleg gemeenten op hun ambtenaren in april die eenmalige uitkering uit te betalen.

Vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo FNV was er allerminst over te spreken. Hij vindt het ‘schandalig’ dat de VNG niet bereid is tot een structurele loonsverhoging. ‘Mensen worden belazerd met een eenmalige uitkering’, aldus Kuin.

Donderdag komen kaderleden van de ambtenarenbonden bijeen om te praten over verdere acties. De afgelopen weken hebben gemeenteambtenaren al samen met hun collega’s van provincies en waterschappen diverse malen actie gevoerd voor een hoger loon. ‘Daar komt nu een tandje bij’, aldus Kuin.

Bij de provincies en waterschappen zijn de cao-onderhandelingen ook vastgelopen op de looneis. Ook daar hanteren de werkgevers de nullijn. Bij de acties van de afgelopen weken zijn de bonden gezamenlijk opgetrokken. Het ging veelal om werkonderbrekingen rond lunchtijd of ander protesten waarvan het publiek weinig merkte.

 

Bron: RePublic

Economie artikelen