HomeNieuwsEconomieGrote kans alle winkels open op zondag

Grote kans alle winkels open op zondag

winkeltijden
De Stadspartij is er een groot voorstander van dat alle winkeliers hun winkels op zondag open mogen hebben. Geen dwang van open moeten zijn natuurlijk. De Stadspartij begrijpt best dat  ondernemers niet alle zondagen open willen en kunnen zijn. Geef de winkeliers dus de vrijheid om daarover zelf te beslissen. Op 15 maart reageerde fractievoorzitter Mario Hegger in deze zin op de stelling van de week.

Het ziet er naar uit dat zijn pleidooi kan rekenen op een meerderheid in de Purmerendse gemeenteraad. Ruim de helft van de raasleden wil dat het college uitzoekt hoe dit kan worden gerealiseerd. Wethouder Berent Daan liet duidelijk merken er veel voor te voelen en alles uit de kast te halen om de zondagse openstelling algemeen mogelijk te maken.
Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken gaf wethouder Daan aan dat de economische belangen groot zijn, ook gelet op de regionale ontwikkeling en dat de toeristische functie van Purmerend erdoor wordt versterkt.

Vrije keuzemogelijkheid voor winkeliers

De Stadspartij voelde zich vorig jaar nog vrijwel alleen staan in zijn opvatting om de openings- en sluitingstijden vrij te geven. De partij kreeg vooral het verwijt toegeworpen dat het te zwaar zou zijn voor de middenstanders om elke zondag open te kunnen zijn.

De Stadspartij wees er consequent op dat dit een te kortzichtige kijk is op de mogelijke kans om als winkeliers zelf of in verenigingsverband te laten kijken wanneer men juist wel open wil zijn. Iedere zondag zal waarschijnlijk ook teveel van het goede blijken te zijn. Maar om de concurrentie in de omliggende gemeenten op dit punt aan te kunnen moeten Purmerendse winkeliers wel over dezelfde kansen kunnen beschikken.

Hoopvolle ontwikkeling

De Stadspartij gaat er van uit dat als de kansen gelijk zijn de Purmerendse ondernemers die ook ten volle zullen benutten.
Het winkelend publiek in Purmerend  laat tijdens onderzoeken duidelijk een voorkeur merken voor het winkelen op zondag.
De Stadspartij is dan ook zeer ingenomen met de woorden van wethouder Daan, die geheel in lijn liggen met de opvattingen van de Stadspartij over dit onderwerp.

Hoe oneerlijk de concurrentie zelfs in Purmerend nu nog uit kan pakken blijkt maar weer eens uit de loting van de supermarkten die het komende jaar op zondag open mogen.
Er zijn vier vergunningen beschikbaar om zondags vanaf 16.00 tot 21.00 uur open te mogen zijn. Daar wordt over geloot, de verliezers vissen achter het net.
De loting is net weer verricht. Albert Heijn, Deen, Vomar en Lidl zijn de gelukkigen. Hopelijk komt aan deze oneerlijkheid spoedig een einde.

Zie ook: Stelling: Geef winkeliers vrijheid om zelf te beslissen over koopzondagen

Economie artikelen