HomeNieuwsVeiligheidGemeente Purmerend zet team buurttoezicht in

Gemeente Purmerend zet team buurttoezicht in

toezichthouders

De Stadspartij is blij dat binnenkort de teams buurttoezicht in Purmerend worden ingezet. “Het is belangrijk dat de overlast van jongerengroepen in Purmerend op een goede manier teruggedrongen wordt,” vindt raadslid Bert Meulenberg van de Stadspartij.

Buurttoezicht wordt ingezet op met name de avonden en ’s nachts op de daartoe aangewezen plekken, waarbij de regie wordt gevoerd binnen de bestaande jeugdnetwerkoverleggen op waar deze toezichthouders ingezet worden.

Versterking straathoekwerk

In het coalitieakkoord 2010-2014 staat het voornemen om jongerenwerk/straathoekwerk in de wijken te versterken met buurtveiligheidsteams. In de stad is een aantal plekken waar al jarenlang sprake is van structurele overlast.

Repressief optreden

Huidige middelen hebben tot nu toe niet tot een daling geleid, doordat de huidige inzet van straathoekwerkers overdag en ’s avonds plaatsvindt, maar niet ’s nachts om repressief op te kunnen optreden. “Inzet van een team buurttoezicht op een overlastplek kan daarentegen wel de gewenste resultaten opleveren,” vindt Meulenberg. “Dit toezicht kan met name in de avonden en tijdens de nachturen worden ingezet. De duur van de inzet zal dan afhankelijk zijn van het resultaat.”

Reguliere politie-inzet niet voldoende

Daarnaast is de reguliere inzet van de politie, door prioritering over het hoe en waar inzetten van beschikbare capaciteit, niet meer voldoende. De oplossing om aan dit gebrek aan toezicht en handhaving tegemoet te komen is gevonden in een team buurttoezicht.

Kosten

Het project zal in 2012 beginnen en een kleine drie jaar duren. Als uit de evaluatie blijkt dat de proef succesvol wordt afgesloten is het zeer waarschijnlijk dat de teams buurttoezicht een definitief karakter gaan krijgen. De kosten die met dit project gemoeid komen op 150.000 euro per jaar.

 

ZIE OOK:

Veiligheid artikelen