HomeNieuwsEconomieFoute berekening maximum vastrecht de Autoriteit Consument & Markt (ACM) grijpt in

Foute berekening maximum vastrecht de Autoriteit Consument & Markt (ACM) grijpt in

Inkomstennadeel Stadsverwarming (SVP) € 900.000. Voordeel klanten € 36 per jaar

Stadsverwarming
foto Stadspartij-BPP


De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de warmtemarkt, onder andere door maximumtarieven te stellen voor de variabele leveringskosten en het vastrecht. Vandaag is landelijk bekend geworden dat de ACM een fout heeft gemaakt in de berekening van het maximum tarief voor het vastrecht voor het jaar 2024.

Dit maximumbedrag valt lager uit dan eerder is berekend. Dat heeft gevolgen voor klanten van de Stadsverwarming Purmerend (SVP). Met het herstelbesluit verlaagt de ACM het maximumtarief voor het vastrecht voor alle huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet. Het gaat om een verlaging van maximaal €36 inclusief btw per jaar. Deze verlaging geldt vanaf 1 januari 2024. SVP heeft aangegeven dat dit wordt verrekend en dat klanten hierover een brief ontvangen. Dit en meer heeft wethouder Boer in een memo aan de gemeenteraad laten weten.

Gevolgen voor financieel jaarresultaat SVP

Het lagere maximum vastrecht heeft gevolgen voor het verwachte jaarresultaat van SVP. Naar verwachting gaat het om een inkomstennadeel van rond de € 900.000. Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor het te ontvangen dividend in 2025 over het jaar 2024 van SVP. Omdat allerlei ontwikkelingen nog van invloed kunnen zijn op het verwachte jaarresultaat voor 2024 is het nog te vroeg om een aanpassing in de begroting door te voeren. Zodra daar sprake van is, informeert de wethouder opnieuw.

Economie artikelen