HomeNieuwsEconomieENECO tour gaat toch door

ENECO tour gaat toch door

enecotour.jpg
Zoals al eerder bericht zijn diverse organisaties bezig met de voorbereiding van een aantrekkelijk programma voor het jubileumjaar van Purmerend in 2010. Er is ook een initiatief om de Eneco-tour in 2010 in Purmerend te laten starten. Het aan de kaak stellen van een misleidend voorstel van het college aan de gemeenteraad erover, zette het aanvankelijke enthousiasme even op losse schroeven.
    

‘De Eneco-tour is een zevendaagse wielerwedstrijd door België en Nederland, waaraan alle bekende internationale wielerprofessionals deelnemen. De stichting (in oprichting) ‘Purmerend op Koers’ gaat het evenement organiseren en vraagt het college nu om een garantstelling van € 135.000 voor de start van de Eneco-tour. Daarnaast wordt nog een inzet van mensen en middelen vanuit de gemeente gevraagd om de organisatie goed te laten verlopen.’ Althans zo liet het college het voorstel aan de gemeenteraad opstellen.

Door wat uitzoekwerk van de fracties van D66, GroenLinks en de Stadspartij kwam vast te staan dat het niet om een garantstelling gaat maar om een echte financiële injectie van de gemeente in de vorm van een subsidie. Het bedrag dat de gemeente kwijt zal zijn aan de organisatie van de Eneco-tour zal niet alleen de subsidie van € 135.000 bedragen maar ongeveer € 200.000 Er komen allerlei beheerskosten voor de gemeente bij die dit bedrag veroorzaken. Ook zal de stad er op 19 augustus op een doordeweekse dag (woensdag) voor het verkeer door op slot gaan.

SP: brood en spelenpartij
De fractie van D66 en de Stadspartij zagen de financiële bijdrage van de gemeente aan zo’n vluchtig wielergebeuren al meteen niet zitten. Zeker niet nu er op andere plaatsen in de stad wel wat geld kan worden gebruikt. En er een gemeentelijke belastingverhoging door het college wordt aangekondigd om alle plannen te kunnen bekostigen.

D66 en de Stadspartij kregen steun van Jeroen Adolfs (PvdA), Saskia Krieger (VVD) en ook naar achteraf bleek van Atte Houtsma (SP). De overige raadsleden zagen een wielerfeestje voor de burgers en op kosten van de burgers wel zitten. Ook werd veelvuldig de media-aandacht voor Purmerend genoemd. Sommige raadsleden zagen de hordes daardoor gelokte toeristen al door Purmerend hossen leek wel.

Het meest paradoxale standpunt kwam van fractievoorzitter Sacco van de SP. De SP lijkt een partij die zich op de borst slaat als het gaat om zuinig omgaan met gemeenschapsgelden. Maar zo liet de SP (op Atte Houtma na) weten, een feestje voor de burgers is nooit weg, dat mag een paar centen (2 ton dus) kosten. De mensen hebben ook recht op een verzetje. Ernst Ankersmit (Stadspartij) kwalificeerde de  Purmerendse SP direct als de nieuwe ‘brood en spelen’ partij.

ZIE OOK:

Economie artikelen