HomeNieuwsVeiligheidEindelijk live cameratoezicht Koemarkt

Eindelijk live cameratoezicht Koemarkt

 

Vanaf het weekend van 14 december 2012 kunnen de camerabeelden op de Koemarkt in Purmerend live worden bekeken. Het nieuwe camerasysteem wordt donderdag officieel in gebruik genomen.

Purmerend heeft lang gewacht op een systeem waarbij de Koemarkt en directe omgeving live in de gaten kan worden gehouden. In 2010 viel al het definitieve besluit om de camerabeelden live te gaan bekijken. Het zou begin dit jaar worden ingevoerd, maar door allerlei omstandigheden is dat bijna een jaar later geworden. Door het live bekijken van beelden kan de politie bij dreigende onrust snel ter plaatse zijn en conflicten in de kiem smoren. Nu nog kunnen beelden van de Koemarkt alleen maar achteraf worden bekeken.

Sneller optreden

De Stadspartij is blij dat de camerabeelden in het uitgaansgebied van Purmerend live worden bekeken. “Vaak is het onrustig op de Koemarkt en het kan er regelmatig uit de hand kon lopen,” zegt fractievoorzitter Mario Hegger van de Stadspartij. “Dit komt onder andere door drank en drugs, maar ook doordat groepen jongeren elkaar weten te vinden om iets met elkaar uit te vechten. Met het live bekijken van de beelden kan al op voorhand worden gezien dat er iets gaat spelen. Daardoor kan de politie sneller optreden om erger te voorkomen. Het wordt voor de politie daardoor makkelijker om daders van een misdrijf op te sporen en aan te houden.”

Ruimte bij de politie voor inzet elders

Hegger denkt dat deze directe aanpak ervoor kan zorgen dat agressieve bezoekers van de Koemarkt hun vertier elders gaan zoeken of stoppen met dit gedrag en zich wellicht onder behandeling laten stellen. “De politie hoeft niet de gehele nacht op de Koemarkt te staan in afwachting van ongeregeldheden. Dat kan vanuit de centrale meldkamer goed in de gaten worden gehouden.  Hierdoor ontstaat ruimte bij de politie om wellicht elders ingezet te worden.”

Ook op andere plaatsen

En voor de Stadspartij hoeft het hier niet bij te blijven. Ook andere plaatsen in de stad zal cameratoezicht wel of niet tijdelijk mogelijk moeten zijn. Live camerabeelden bekijken werkt zeker preventief, vindt Hegger. “Je kijkt toch wel uit als je weet dat je wordt gevolgd in alles wat je doet.” De Stadspartij geeft regelmatig aan dat het anders kan en dat het anders moet. Het is dan wel nodig om daar alle mogelijke middelen daarvoor in te zetten. “Live cameratoezicht is daar een goed voorbeeld van.”

Bron: NHD, foto: Hofland

Veiligheid artikelen