HomeNieuwsVeiligheidCollege: "Geen extra onderzoek overlast Weidevenne"

College: “Geen extra onderzoek overlast Weidevenne”

basisschool_de_nieuwe_wereld
De gemeente Purmerend en de politie zullen geen extra onderzoek doen naar de jongerenoverlast in Weidevenne. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten na vragen van fractielid Evan Persijn van de Stadspartij. De Stadspartij heeft in november vragen gesteld aan het college van B&W over de overlast die jongeren veroorzaken in de Weidevenne en dan met name in het gebied rond basisschool De Nieuwe Wereld (foto) aan de Amazonelaan. Dit naar aanleiding van klachten van diverse bewoners. De Stadspartij vroeg zich af of deze overlast bekend is bij de gemeente en wat zij aan deze overlast gaat doen.

Het college van B&W vindt dat er voorlopig geen extra aandacht uitgaat naar de naar deze locatie in de Weidevenne, ondanks dat er meldingen zijn. In november werd de Stadspartij aangesproken door enkele bewoners die in de buurt van basisschool De Nieuwe Wereld aan de Amazonelaan in de Weidevenne wonen. Dit gebied is redelijk nieuw, maar toch heeft het te kampen met veel overlast van jongeren. Het schoolplein van De Nieuwe Wereld kan niet afgesloten worden, waardoor de jongeren vaak tot 01:00 uur met veel lawaai op het schoolplein blijven hangen. Verder richten zij regelmatig vernielingen aan, ruiten van huizen en auto’s sneuvelen, enz. De bewoners van deze wijk (Bossa Novastraat, Yellowstone, enz.) hebben hun huis al te koop gezet of overwegen weg te gaan, omdat ze het een té onveilige buurt vinden om hun kinderen in op te laten groeien.

De overlast van jongeren in deze buurt is wel bekend bij de politie, maar de locatie zal geen extra aandacht krijgen, zegt het college van B&W. De Stadspartij heeft gevraagd of het mogelijk is om het schoolplein ’s avonds en ‘s nachts af te sluiten. Het college van B&W vindt dit niet nodig. “Als het noodzakelijk is dan zal onderzocht moeten worden welke maatregelen genomen moeten,” laat de gemeente weten. “De beleidsnotitie veiligheid schoolpleinen kan hierin leidraad zijn. De schoolleiding herkent de genoemde problemen absoluut niet: zij hebben geen last van (gevolgen van) vernielingen.”

Na de opening van NS-station Weidevenne eind 2007 was er veel overlast van jongeren rond dat station. Het college van B&W ontkent dat het rond basisschool De Nieuwe Wereld gaat om dezelfde jongeren. Tot nu toe zijn er extra controles gehouden in de buurt, maar de jongeren zijn er niet altijd op hetzelfde moment, laat het college weten. Extra controle in de toekomst acht de gemeente niet nodig. “Op basis van feitelijke meldingen is daar vooralsnog geen aanleiding toe.”

Volgens de wijkagent in de Weidevenne is er wel degelijk sprake van overlast.  “De wijkagent ziet af en toe groepen van veertig jongeren rondhangen op schoolpleinen in de Weidevenne, maar hij weet hier geen raad mee,” aldus de Stadspartij. “De politie alleen kan dit probleem niet aanpakken. Hier ligt een taak voor Straathoekwerk, dat aangestuurd wordt door de gemeente. En volgens het college van B&W zijn er niet genoeg meldingen om actie te ondernemen.” De Stadspartij roept daarom de bewoners uit de buurt van baisischool De Nieuwe Wereld op om te gaan klagen bij de politie als er sprake is van overlast. “Als er genoeg feitelijke meldingen zijn, zullen de problemen in de buurt pas serieus genomen worden door de politie,” zegt de Stadspartij. “Pas dan zal er een oplossing gezocht worden om een einde te maken aan de overlast.”

ZIE OOK: 

 

 

Veiligheid artikelen