HomeNieuwsEconomieCollege geeft groen licht voor aanleg glasvezel Purmerend

College geeft groen licht voor aanleg glasvezel Purmerend

Glasvlezel
Foto door Umberto op Unsplash

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 maart ingestemd met een voorstel van KPN om in Purmerend een glasvezelnetwerk aan te leggen. Bij inwoners en ondernemers is steeds meer vraag naar en behoefte aan sneller internet. Binnen de aanlegplannen worden ruim 33.000 aansluitingen op het toekomst vaste en moderne glasvezelnetwerk gerealiseerd.

De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en een toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel waarheid. Het college verwacht dat de aanleg van een glasvezelnet een positief effect heeft op het gebruik van diensten via glasvezel en op de doorontwikkeling/innovatie binnen diverse sectoren in de stad, zeker op het gebied van ICT.

Wijk voor wijk

KPN werkt de komende tijd de plannen verder uit. Naar verwachting start de uitvoering in het najaar van 2020 en wordt Purmerend in fases wijk voor wijk aangesloten. Hier wordt de Zuidoostbeemster ook in meegenomen. De aanleg van glasvezel zal in 6 deelprojecten worden gerealiseerd (Purmer, Wheermolen, Overwhere, Gors, Weidevenne en Centrum/Zuidoost Beemster).

Drie jaar

Een deel van de woningen in Purmerend is al aangesloten op glasvezel. Dit betreft woningen die na 2010 zijn opgeleverd. Het project om de hele stad aan te sluiten op glasvezel duurt naar verwachting drie jaar. KPN wil zo ruim 33.000 adressen voorzien van een glasvezelaansluiting die mogelijkheid biedt voor snel internet en andere doeleinden.
Bewoners worden te zijner tijd door KPN geïnformeerd over de planning en de werkzaamheden.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruik maakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. Uiteindelijk zal KPN overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.

Economie artikelen