HomeNieuwsVeiligheidBrandweerpost Zuidoostbeemster wel het dichtste bij maar volgens Veiligheidsregio niet de snelste...

Brandweerpost Zuidoostbeemster wel het dichtste bij maar volgens Veiligheidsregio niet de snelste post bij een incident

Zorgen over aanrijtijden brandweer door deze keuze

Brandweer-purmerend
Foto Stadspartij-BPP


Tijdens de korpsavond van de brandweer Beemster werden door de coördinator geuit zorgen over de toekomst van de post Zuidoostbeemster. Dit in relatie tot de wijze waarop de aanrijtijden worden bepaald en de gevolgen die deze werkwijze heeft op het voorbestaan van deze post met vrijwillige brandweerlieden.

Raadsleden van Stadspartij Beemster Polder Partij waren aanwezig tijdens deze korpsavond. Dat leidde tot vragen van raadslid Rainier Epping van Stadspartij-BPP.
Uit de beantwoording door het college blijkt  dat het college de zorgen van de brandweer Beemster kent. Periodiek is er overleg met de Veiligheidsregio en daarin zijn deze zorgen besproken.

Het blijkt dat het bestuur bij het opstellen van het repressief dekkingsplan brandweer de opdracht heeft meegegeven deze zo in te richten dat altijd de snelste eenheid-post wordt gealarmeerd bij een incident.

De veiligheidsregio geeft aan dat het primaire uitrukgebied van de post Zuidoostbeemster gering is omdat deze post dichtbij de beroepspost aan de Gorslaan in Purmerend ligt. Dit uitrukgebied wordt op dit moment in stand gehouden door een maatwerkoplossing waarbij niet altijd de snelste eenheid (Gorslaan) maar de dichtstbijzijnde eenheid (Zuidoostbeemster) als eerste wordt opgeroepen.

De Veiligheidsregio is van plan om overeenkomstig het dekkingsplan met de brandweer te gaan werken. Volgens de methodiek dat altijd de snelste eenheid als eerste wordt opgeroepen.

Dit betekent dat de post Zuidoostbeemster zeker nog een rol heeft, vergelijkbaar met de huidige vrijwilligers van de post Purmerend, maar niet meer als eerste zal worden gealarmeerd.

En precies hierin schuilen de kritische opmerkingen van de coördinator van de brandweer Beemster. Hoewel uit de beantwoording blijkt dat het college bekend is met deze zorgen wordt daar helaas in de beantwoording niet op ingegaan.

Het college zal de raad op de hoogte houden van ontwikkelingen.

Veiligheid artikelen