HomeNieuwsEconomieBeste periode voor woningbouw sinds jaren

Beste periode voor woningbouw sinds jaren


De nieuwbouw woningmarkt is flink aangetrokken. Vorig jaar werden ongeveer 30.000 nieuwe woningen verkocht. Dat is 13% meer dan het jaar daar voor en zelfs een verdubbeling ten opzichte van 2013. Volgens de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, hadden er nog enige duizenden huizen meer verkocht kunnen worden, als er meer nieuw aanbod van nieuwbouwwoningen was geweest.

Het dieptepunt voor de woningbouwers lag in 2013, toen er nog geen 15.000 nieuwbouwwoningen werden verkocht. In 2014 gingen er al fors meer nieuwbouwhuizen over de toonbank en afgelopen jaar zette dat herstel verder door.Bart van Breukelen, voorzitter van de NEPROM: “Het gaat goed met de markt voor nieuwbouw koopwoningen. We hebben de stijgende lijn duidelijk te pakken en we merken op steeds meer plaatsen dat ook wat luxere woningen goed worden verkocht. Dat betekent dat ook doorstromers die een koopwoning achterlaten weer durven te kopen en dat ook kunnen. Dat is positief.”

Beperkt nieuw aanbod knijpt verkoop af
Ook in de bestaande bouw lag de verkoop in 2015 fors hoger dan het jaar daarvoor, zo maakte de NVM vorige week bekend. Op de totale bestaande koopwoningmarkt hebben in 2015 ruim 185.000 woningen een nieuwe eigenaar gevonden tegen 156.500 over geheel 2014. Een toename van bijna 20%! Dat is fors meer dan in de nieuwbouw.

Bart van Breukelen: ”Aan het einde van het kwartaal stonden nog slechts 6.500 nieuwbouwwoningen te koop. Dat is erg weinig in verhouding tot wat er verkocht wordt in een kwartaal. Dat betekent dat er voor kopers niet veel keuze is. Gemeenten en marktpartijen zullen zich tot het uiterste in moeten spannen om snel nieuw aanbod in verkoop te brengen, anders ontstaan er echt tekorten met het risico dat de prijzen te hard gaan stijgen”

Bekijk ook de toelichting door Bart van Breukelen in een nieuwsitem van RTL Nieuws (uitgezonden op 27 januari).

Download de Monitor Nieuwe Woningen winter 2015

Economie artikelen