HomeNieuwsVerkeer en VervoerParkeertarieven worden afgestemd op koopzondagen

Parkeertarieven worden afgestemd op koopzondagen

betaaldparkeren
Een meerderheid van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) wil een lager parkeertarief in Purmerend op zondag. A.s. donderdag wordt een voorstel hiertoe behandeld in de commissie Algemene Zaken (AZ)

Tot nu toe is er alleen betaald parkeren op koopzondagen die in overleg met de ondernemers in de binnenstad zijn vastgelegd. Het vergunningparkeren voor bewoners en bedrijven is gekoppeld aan de openingstijden van de winkels. Op koopzondag is er dus ook vergunningparkeren. Op basis van de nieuwe Winkeltijdenverordening gelden er verruimde winkeltijden en is elke zondag een koopzondag. Dit vraagt om een aangepaste oplossing voor het parkeren in de binnenstad op zondag.

Het college van B&W van Purmerend is van mening dat een lager parkeertarief naar verwachting een impuls geeft aan het bezoek aan de binnenstad op zondagen. Mogelijk zal de bezoekduur worden verlengd wat een positief effect heeft op bestedingen. Dit is in lijn met het beleidsuitgangspunt om de binnenstad als hét winkelhart van de regio te versterken. In de vergadering van de commissie Algemene Zaken van 17 april a.s. wordt een definitief voorstel van het college behandeld.

Vanaf 1 juni 2014

Voorgesteld wordt voor de zondagen om met ingang van zondag 1 juni 2014  betaald parkeren in te voeren.  Het parkeertarief zal op zondag € 0,50 per uur bedragen met een maximum van € 2,00. Om onduidelijkheid te voorkomen geldt het dagtarief (dagkaart is € 2,00) bij alle parkeerautomaten in de binnenstad.  Het parkeertarief zal gelden op alle zondagen van 12 tot 17 uur uitgezonderd feestdagen.
In aanvulling hierop zal elke zondag vergunningparkeren voor vergunninghouders gelden van 12 tot 17 uur. Hiermee blijft de koppeling tussen betaald parkeren en vergunning parkeren in stand. Er wordt hierdoor voorkomen dat winkelpersoneel en winkelbezoekers parkeren in vergunninggebieden.

Big Boss gratis parkeren zondag

Het parkeren op het parkeerterrein van “Big Boss” wordt gratis op zondag. Bewoners met een 2e auto (en winkelpersoneel) kunnen hier gratis parkeren. Hiermee worden bewoners uit de binnenstad gecompenseerd voor parkeerplaatsen (op o.a.de ring) die vervallen omdat er betaald parkeren wordt ingevoerd op alle zondagen. De leden van de raadscommissie SOB zijn eerder, op 16 januari 2014, om een mening gevraagd. Het resultaat van deze meningspeiling is dat een meerderheid van de leden van de raadscommissie SOB positief staat tegenover het invoeren van een lager parkeertarief op zondag.

ZIE OOK:

Verkeer en Vervoer artikelen