HomeNieuwsEconomieAfwaardering grondposities gemeenten voorbij

Afwaardering grondposities gemeenten voorbij

baansteenoord2014
Dankzij de aantrekkende woningmarkt hoeven gemeenten over 2015 niet meer af te boeken op de waarde van hun grond, op een paar uitzonderingen na.

De voorzieningen die gemeenten hebben genomen om verwachte verliezen op te vangen zijn afgelopen jaar slechts met 1,3% toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Deloitte dat verleden week is verschenen.

‘Er is voldoende opgeschoond. Grosso modo is lucht uit de waarderingen’ zegt Frank ten Have, partner van Deloitte in het FD. In vijf jaar tijd is zo’n € 3 mrd afgeboekt. De meeste gemeenten verkleinden afgelopen jaar zelfs de pot met voorzieningen. Het stijgen van de verliezen van alle gemeenten samen is het gevolg van enkele uitschieters. Zo moest Rotterdam nog € 41,9 mln afboeken en Nijmegen € 32 mln. Ook zijn er gemeenten die grond hebben voor bedrijventerreinen, een markt die nog nauwelijks aantrekt.

Op stoom
Dankzij de lage rente en de aantrekkende economie is de woningmarkt weer op stoom. In alle provincies behalve Zeeland zijn in 2015 10% meer woningen verkocht dan in 2014. Ook stijgen de prijzen flink (vooral in Noord-Holland, 5%, en Utrecht, 4%). Daardoor kunnen gemeenten hun grond weer zonder verlies verkopen.  Het vermogen dat gemeenten in 2015 nog in grond hebben zitten is hierdoor met 8% gedaald tot €8 mrd.

Economie artikelen