HomeNieuwsVeiligheidAfsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd

Afsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd

vuurwerk
De tijd waarop op oudejaarsdag vuurwerk mag worden afgestoken blijft ongewijzigd: van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Het kabinet volgt hiermee het advies van de commissie Overlast jaarwisseling.

Het beperken van de afsteektijd, bijvoorbeeld alleen ’s avonds, betekent dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden. Dit vraagt veel inzet van de politie en dat gaat ten koste van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden. Dit schrijven de ministers van BZK, Justitie en VROM aan de Tweede Kamer. Rond de komende jaarwisseling worden speciale (super)snelrechtzittingen georganiseerd. Overlastplegers in de randstad komen binnen drie dagen voor de rechter (supersnelrecht). In de rest van het land geldt het normale snelrecht (berechting binnen 14 dagen).

Aandacht gemeenten
Gemeenten moeten zich tijdens de jaarwisseling vooral richten op plaatsen die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden, zoals pleinen en kruispunten. Ook moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Bijvoorbeeld door het inzetten van camera’s en het vooraf aan overlastgevers bekendmaken dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn. Er komt geen milieuheffing op vuurwerk. Het kabinet verwacht dat een heffing weinig effect heeft op de verkoop van consumentenvuurwerk en dat de verkoop van illegaal vuurwerk toeneemt. In december start een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Daarin wordt speciale aandacht geschonken aan geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarswisseling.

Bron: VNG.nl

 

ZIE OOK:

06-12-2008 Carbidschieten in Purmerend verboden

Veiligheid artikelen