HomeNieuwsEconomieAantal internationale bezoekers in regio stijgt in 2018 verder

Aantal internationale bezoekers in regio stijgt in 2018 verder

koemarktHA
Nederland zal in 2018 ongeveer 18,5 miljoen internationale bezoekers ontvangen, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bekendgemaakt. In 2017 ontving Nederland 17,6 miljoen internationale verblijfsbezoekers. Zij zorgden voor 12,9 miljard euro aan bestedingen.
De meeste bezoekers waren vorig jaar afkomstig uit Duitsland en België (42%). Intercontinentale bezoekers besteedden gemiddeld het meest. Zo gaven Amerikaanse bezoekers gezamenlijk 1,7 miljard euro uit.

Spreiden van bezoekers
In 2018 verwacht het NBTC een groei van het aantal bezoekers over de gehele linie. Deze groei is waardevol voor het land, maar vereist ook een versterkte en versnelde inzet op het spreiden van bezoekers, stelt het bureau vast. ‘Vanuit NBTC en partners hebben we eerste stappen gezet met de ‘HollandCity-strategie’ om bezoekers in tijd en ruimte te spreiden. Uit de resultaten blijkt dat het werkt. Maar er is meer nodig om ruimte en richting te geven aan de toenemende groei van bezoekers op lange termijn. Als we nu niets doen, bezoeken toekomstige gasten dezelfde plekken op dezelfde momenten. We moeten daarom nog steviger aan de slag met onder andere investering in bereikbaarheid, nieuwe en gevarieerde belevingen, passende accommodaties en voorzieningen.’

Samenwerking in de MRA
In de Metropoolregio Amsterdam wordt op het gebied van toerisme samengewerkt om de groei van het aantal bezoekers te faciliteren. Het platform Economie heeft in 2017 de herijkte ‘Strategische agenda toerisme in de MRA 2025’ vastgesteld. De samenwerking is gericht op het opvangen van de groei door het ontlasten van drukke plekken en het spreiden van toeristen en de economische voordelen over de regio.

Toenemende economische betekenis
De groei van het aantal inkomende toeristen en hun bestedingen hebben hun weerslag in de toenemende economische betekenis van het toerisme als sector. In Nederland groeit de toerismesector de laatste jaren harder dan de economie. In 2016 leverde dat 542 duizend personen werk op, met een totaal van 389 duizend voltijdbanen. Een groot deel van deze banen bevindt zich in de Metropoolregio Amsterdam.

foto: Stadspartij

Economie artikelen