HomeNieuwsColumnShoppen in Duitsland, niet alleen rendabel voor grenssteek bewoners

Shoppen in Duitsland, niet alleen rendabel voor grenssteek bewoners

kaufland
Midden in de herfstvakantie besloten mijn vrouw en ik, samen met een bevriend echtpaar, een paar dagen door te brengen in een rustiek gelegen hotel in Almen. Almen is een klein landelijk dorpje gelegen  tussen Lochem en Zutphen in de Gelderse achterhoek.

Het weer leende zich uitstekend om de lunch te gebruiken aan de picknicktafel op het fraaie dorpsplein. Bij de lokale supermarkt werden stokbroden en diverse belegsoorten ingeslagen. We moesten even wachten want de de stokbroden moesten worden afgebakken.
De baktijd van deze broden gaf mij gelegenheid om een praatje te maken met de eigenaresse van de supermarkt.
Mijn nieuwsgierigheid ging uit naar de veelgehoorde klacht vanuit de grensstreek betreffende het winkelen in Duitsland. Er werd uitgebreid op mijn vraag gereageerd.

Het was voor deze supermarkt nog wel te doen. De meeste mensen deden er hun dagelijkse boodschappen nog wel, maar ook hier was de tendens dat er door de meeste inwoners een tripje naar Duitsland werd ondernomen om daar te shoppen.
Almen ligt nou ook weer niet direct aan de grens van Duitsland. Heen en terug zit je toch net boven de 100 kilometer zo werd mij verzekerd.
Maar de eigenaresse van deze supermarkt had wel begrip voor het aankoopgedrag van haar medeburgers over de grens. Het shoppen in Duitsland levert namelijk voor burgers grote financiële voordelen op.
Door deze wijsheid geprikkeld werd gezamenlijk besloten om bij de terugreis een omweg door Duitsland te maken.

Op vrijdagochtend, na een uitstekend ontbijt, reisden we af naar het Duitse Kleve. Na 78 kilometer te hebben gereden arriveerden we, volgens de aanwijzingen van onze TomTom in Kleve.
Kleve is een stadje met bijna 50.000 inwoners, gelegen aan de Rijn. In Kleve zijn diverse grote supermarkten, waar naast de gebruikelijke levensmiddelen, ook kleding, keukenapparatuur, boeken en zelfs fietsen te koop worden aangeboden.

Direct na het binnenrijden van Kleve werden we verwezen naar de zeer grote supermarkt Kaufland. Toen wij de parkeerplaats van Kaufland opreden, een parkeerplaats die ruimte bood aan ongeveer 300 auto’s, keek ik mijn medereizigers vragend aan. ‘Heb jij de Tom Tom wel goed in gesteld of hebben we de verkeerde afslag genomen vroeg ik mijn echtgenote?’
Op het grotendeels gevulde parkeerterrein bevonden zich minimaal 80% auto’s met een Nederlands nummerbord. Maar het klopte toch echt we waren in Kleve. Gezien de ruimte in onze auto, we waren met 4 personen en bagage, was het doen van aankopen beperkt. Maar we waren zuiver naar Kleve gekomen uit nieuwsgierigheid naar het prijsverschil van de diverse producten tussen Duitsland en Nederland.

Voor het betreden van het winkelcomplex viel direct op dat naast de Duitse reclame-uitingen ook een Nederlandstalige versie hing.
Het was inmiddels lunchtijd dus eerst koffie met een goed belegd broodje besteld bij de in de supermarkt aanwezige lunchroom. Wij werden hierbij blij verrast door de aan ons gepresenteerde nota, iets meer dan 10 euro voor 4 koffie en 4 broodjes.
Bij het betreden van de supermarkt stonden we direct in een uitstekend gesorteerde groenteafdeling. Mijn vergezellende echtgenote en haar vriendin, beide zeer prijsbewust, verzekerde ons dat de prijzen aanzienlijk lager waren dan in onze eigen Purmerendse supers.
Ook voor brood, vlees, vis en kruidenierswaren waren de verschillen in aankoopprijs aanzienlijk en dan wel in het voordeel van de Duitse super.

Om een beeld te krijgen welke Nederlandse prijsjesjagers er nu in Duitsland kochten, kon ik het niet laten om met verschillende een gesprek aan te gaan. Daaruit bleek dat het niet alleen mensen waren die direct in de grensstreek woonden. Een van de bezoekers, met een kar vol producten, gaf aan uit een plaatsje tussen Utrecht en Woerden te komen. Hij liet me weten dat als je één maal per maand hier je voorraden inslaat, producten die goed overleven in de vriezer of langer houdbaar zijn, je zomaar ruim 30% bespaart. Dat bleek wel aan de kassa, daar werden in hoofdzaak bedragen afgerekend die in veel gevallen ver boven de 100 euro uitstegen.
Tel daarbij op dat als je met weinig brandstof hier arriveert en je gooit je tank in Duitsland ook nog vol, je de reis er dubbel en dwars uit krijgt.

Al met al hebben we geconstateerd dat er, zoals in de media wordt geschreven, grote prijsverschillen bestaan tussen Duitsland en Nederland. Conclusie is dat het shoppen in Duitsland zich niet alleen meer beperkt tot bewoners vanuit de grensstreek maar dat ook mensen die verder van de grens wonen boodschappen doen in Duitsland. 

Voor we de terugreis aangingen ook maar even onze tank gevuld met Euro 95. Verschil per liter 22 eurocent. Hadden we niet helemaal voor niets een nieuwsgierig bezoek aan een Duitse super gebracht.

Column artikelen