HomeNieuwsColumnGeheime plannetjes

Geheime plannetjes

koning-leopold-ii.jpg
Had in 1850 de toen nog Franse president Karel Lodewijk Napoleon ‘ja’ gezegd tegen de Belgische kroonprins Leopold II (foto), dan waren we nu een kolonie van België geweest. Gelukkig was Lodewijk Napoleon zelf net bezig met de voorbereiding van een staatsgreep in Frankrijk waardoor hij onrust aan zijn noordgrens even niet kon gebruiken. De aan grootheidswaan leidende Belgische kroonprins was al heel ver in de voorbereidingen om Nederland te bezeten. Spionnen hadden de slagkracht van het Nederlandse leger onderzocht en vastgesteld dat de Belgen ze makkelijk konden hebben. Bovendien rekende Leopold II op de steun van het katholieke deel van het Nederlandse volk.

In een ‘blitzkrieg’ was hij van plan Amsterdam in te nemen , waardoor Nederland in één klap op de knieën was gebracht. En zou het daarbij blijven? Nee Leopold II droomde van een groot Belgica, met delen van Duitsland, Noord-Frankrijk en bezit op alle continenten. Borneo, eilanden in de Stille Oceaan en delen van Afrika, Amerika en gebieden in China en Japan. Farao van Egypte zijn dat leek hem ook wel wat. Maar het bleef gelukkig bij een plan. Leopold II vroeg steun aan Karel Lodewijk Napoleon maar kreeg die niet, dus weg invasie. Mokkend schreef hij er in 1861 in zijn dagboek over.

Later bleek dat de Nederlanders nog gewiekster waren. Karel Lodewijk Napoleon pleegde in 1851 een staatsgreep en riep zichzelf uit tot keizer Napoleon III. De Nederlandse koning Willem III en zijn vrouw Sophie bleken goed bevriend te zijn met Napoleon III, ze waren zeer Fransgezind. Hetgeen zeker ook zal hebben meegespeeld bij de eerdere afwijzing van de Belgische invasieplannen. En zo lees je nog maar eens hoe al die zelf gekroonde hoofden toen allerlei machtspelletjes speelden.

Ik vond dit leuke bericht zomaar tussen het zomernieuws in de kranten die ik lees. Ook de krant in Purmerend leidt kwalitatief een kwijnend bestaan. Voor het Purmerendse politiek nieuws moet je tegenwoordig vaak in de huis aan huis bladen zijn of op de websites van enige politieke partijen. Het landelijk nieuws komt bij veel bladen uit de Geassocieerde Pers Dienst, dus dat kun je ook in de Spits en de Metro en de andere kranten terugvinden. Ja het gaat slecht met de vrije pers in Nederland. Het idee van een clubje onder leiding van Eelco Brinkman om via opcenten op het gebruik van Internet de kranten financieel te steunen is door minister Plasterk direct weer van tafel geveegd.

Maar ook hier zijn het de Belgen die er nog brood en spelen in zien. Nog onlangs heeft het Belgische mediaconcern De Persgroep van Christian van Thilo krantenuitgever PCM gekocht voor 100 miljoen euro. Van Thilo zei Het Parool weer te willen inbrengen bij PCM. Het Parool is namelijk al bezit van deze steenrijke Belg uit één van de rijkste ondernemersfamilies in België.

Maar is het nu zo moeilijk om spraakmakend nieuws te vinden? Nee natuurlijk, vaak ligt het op straat. Zo was ik afgelopen donderdag in het stadhuis van Purmerend. Zoals u wellicht weet grenst de raadszaal aan de afdeling Burgerzaken. Via mijn betrouwbare bron wist ik dat er een besloten vergadering plaatsvond van de commissie AZ over de kwestie rond de Regulerende energiebelasting en de Stadsverwarming.

Uit allerlei zenuwachtige bewegingen begreep ik dat de deuren niet goed sloten, wat men er ook aan deed. Strategisch koos ik plaats zodat ik door de kieren van de deuren alles kon horen. Het ging erom begreep ik dat de energiebelasting moet worden afgedragen aan warmteproducent Nuon. Purmerend vindt dit onrechtvaardig maar krijgt tot nu toe nergens buiten de stadsgrenzen gelijk. Naar de toekomst toe zou deze onrechtvaardigheid misschien via politiek druk kunnen worden weggenomen. Maar hoe oefen je die politiek druk nu het politiek handigste uit?

De afloop van de debatje in besloten kring is de moeite van het opschrijven niet waard. Wel was het vermakelijk om zo onze lokale politici eens bezig te zien in besloten kring. Gaat er een stuk rustiger aan toe dan voor de TV dat kan ik u verzekeren.

Column artikelen