HomeNieuwsColumnFeesten in de regio

Feesten in de regio

vlaggen
Op 4 november 1410 verhief graaf Willem VI van Holland Willem Eggert tot heer van de nieuwe vrije en hoge heerlijkheid Purmerend en Purmerland. Willem Eggert mocht daarom in 1410 van graaf Willem VI een eigen kasteel bouwen dat in 1413 gereed kwam; slot Purmersteijn.
Purmerend kreeg later in 1434 stadsrechten,….. he? Hoe zit dat?
De viering van 600 jaar Purmerend in 2010 is echt wel een vreemd gekozen moment.

Een plaats die je de naam Purmerend kunt geven bestond al ver voor 1410
Purmerend is als kleine handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart ontstaan tussen de meren Purmer, het Beemster en de Wijde Wormer. Purmerend was rond 1340 nog een gehucht, maar kwam daarna tot bloei.
De toneelspeler die Willem Eggert uitbeeldde en die laatst in de raadszaal een kopie van de oorkonde van Heerlijkheid liet ophangen, had hier wel wat meer aandacht aan mogen geven. Nu was het toch, oneerbiedig gesproken, wel een vorm van opgeklopte lucht. In de eerste plaats bedoelt om de installatie van de net gekozen nieuwe gemeenteraad op te vrolijken.

Purmerend kopieert nu in zekere zin de 700 jaar viering van Amsterdam toentertijd. Het beroemde privilege uit 1275 verstrekt door Floris V behelsde niet meer dan vrijheid van tol in het graafschap Holland. Terwijl ook Amsterdam in 1975 al het 700 feestje vierde!
Over de precieze datum waarop Amsterdam stadsrechten verkreeg is onzekerheid, maar een van de mogelijkheden is dat de Utrechtse bisschop Guy (Gwijde) van Avesnes de plaats op 13 juni 1306 stadsrechten heeft verleend. Er vanuit gaande dat dit toch wel erg waarschijnlijk is, liet Amsterdam in 2006 het echte 700 jaar stadsfeest ongemerkt voorbijgaan.
Het is niet  te hopen, maar het valt wel te vrezen, dat ook Purmerend in 2034 niet opnieuw een 600 jaar feest gaat vieren.
Op Radio Noord Holland slaat de verwarring met het Purmerendse feest nog meer toe. Daar wordt reclame gemaakt voor het 60 jarig (!) bestaan van de Koemarkt. Later ook voor het vieren van 600 jaar stadsrechten. Een schoolvoorbeeld van hoe historische onwaarheden een eigen leven gaan leiden.

Maar een feestje is nooit weg, dus er eentje verzinnen mag van mij best.
En wie al die schoolkinderen bezig zag om het wereldrecord langste tafelkleed te breken, die gaat toch vanzelf glimlachen. Zeker als je de notabelen in de vorm van oude en nieuwe burgemeester en notaris het record-kinder-feestje met dodelijke ernst ziet meespelen.
En niet te vergeten de tent op de Koemarkt die in de eerste plaats ‘ autochtone’ Purmerenders uit de hele wereld in reünie weer bij elkaar bracht. Ook allochtone Purmerenders mochten er los rondlopen. Zeker als ze al een tijdje in de Marktstad wonen vielen ze niet echt op. Uiteraard was ik er ook. Wat me vooral bijbleef was het oorverdovende gezellige geroezemoes.
slotpurmersteijnIk kijk al weer uit naar het volgende evenement waarmee de Purmerend 600 jaar organisatie, onder leiding van voorzitter Theun van Dam, ons gaat vermaken. En ik reken er nu al op dat het evenement op 4 november 2010 (600 jaar Heerlijkheid) het klapstuk zal worden. Zal de eerste steen voor de herbouw van slot Purmersteijn (schilderij) die dag worden gelegd of niet, dat is de vraag die mij nu al bezig houdt.

Ik reken ook op een echt Hollands stukje bouwwerk. Te laat klaar en met een forse kostenoverschrijding dus!

Een volgend feest dient zich in onze contreien al weer aan. Op 19 mei 1612 was het Beemstermeer drooggemalen en viel de polder droog. Reken maar dat in 2012 ook dat in onze buurgemeenten laaiend zal worden gevierd. Leer mij burgemeester Harry Brinkman kennen. Wie in de geschiedenis van deze drooglegging duikt, valt van de ene verbazing in de andere. Maar dat is een verhaal apart.  De echte Hollandse koopmansgeest lag aan deze drooglegging ten grondslag. Net als voor de grachten van Amsterdam. In 1614 werd daarmee begonnen. Dezelfde rakkers als van de drooglegging van het Beemstermeer zaten ook hier achter.
Uit betrouwbare bron weet ik dat Amsterdam met veel geld en middelen zal uitpakken om in 2014 het 400 jaar grachtenfeest te vieren. En dan vergeet ik nog bijna de grootse viering van de 400 jaar betrekkingen in 2012 met Turkije. Ook hierin speelt Amsterdam een hoofdrol. Maar daarover schreef ik al in een eerdere column.

In 2013 wordt Koningin Beatrix 75 jaar. Dat wordt natuurlijk ook op de Dam feestelijk gevierd. Met en ik speculeer er lustig op los, als kroonstuk een troonswisseling?

Column artikelen