Failliet

stadsverwarming (2).jpg
Ruim veertig jaar na de roerige zestiger jaren staan we weer aan de vooravond van ingrijpende maatschappelijke veranderingen. Talloze protesten keerden, toen in het bijzonder, Amsterdam totaal ondersteboven en zorgden ervoor dat de Nederlandse samenleving voorgoed veranderde. Het decennium van rock ’n roll, de Provo’s en de opkomende hippies, werden pas echt revolutionair in ‘69. Samenwonen werd toen nog ‘hokken’ genoemd.

Fractievoorzitter Ernst Ankersmit maakte me opmerkzaam op de tentoonstelling over die roerige tijd die momenteel in het Amsterdams Historisch Museum wordt gehouden. Die tentoonstelling leverde mij herkenning en herinnering, die me direct aan het denken zette over het heden. Het in de afgelopen decennia ingeburgerde poldermodel staat op instorten. De idiote praktijen van de banken hebben ons in een geldcrisis gestort, waardoor thans allerlei ingeburgerde zekerheden en gebruiken ineens niets meer waard zijn. De crisis krijgt wat mij betreft in het faillissement van de bank van Scheringa zijn beeldmerk in de tijd, die de ommekeer markeert van een oud naar een nieuw samenlevingsmodel.

lakeman.jpgAllerlei in media en op papier brave burgers, van Jan Peter Balkenende tot Wouter Bos, van Nout Wellink tot Gerrit Zalm, van Ed Nijpels tot Frank de Grave en Robin Linschoten, van Hans van Goor (DSB) tot Jelle Hendrickx, allemaal hebben ze de afgelopen tijd wel eens wat gezegd dat niet waar was. En allemaal deden ze het om DSB of een hoger belang te redden. Maar het gevolg was dat het van kwaad tot erger ging en gaat. De enige die zich stoïcijns buiten het gekrakeel van reddende engelen hield is Pieter Lakeman (foto). Volgens mij ook de enige die, consequent als hij is, altijd de waarheid spreekt en heeft gesproken.

Wie de levensloop van deze Nederlandse Ralph Nader volgt weet dat hij weinig opheeft met de vertegenwoordigers van de financiële wereld. Terwijl die bij het ‘klootjesvolk’ (provo term) hoog maatschappelijk aanzien genieten, schildert hij ze -jaar in jaar uit-  met feiten omkleed af als in potentie inhalige schurken. Lieden die niet genoeg gewantrouwd kunnen worden en keihard dienen te worden aangepakt als ze betrapt worden de samenleving feitelijk te plunderen. Zijn oproep om de ‘schurkenpraktijken’ van de DSB Bank met een faillissement af te straffen is in dat verband dan ook logisch te plaatsen. Mij viel op dat toen hij dit zei, hij eraan toevoegde dat de DSB Bank hoe dan ook een failliete tent was. Wat was er toen in achterkamertjes al meer bekend over de dubieuze handel en wandel van de DSB bank?

Kenmerkend voor de onderstroom in de hersens van vele Nederlanders is dat een crisis altijd met het geven van de schuld aan iets of iemand moet worden afgerekend. Zo kwamen Johan van Oldebarnevelt en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt aan hun einde. Ontsnapte Michel de Ruijter aan een moordaanslag omdat hij twijfelde aan de integriteit van een Oranje stadhouder. Werd het bolwerk van de communisten (Felix Meritis) in de vijftiger jaren vanwege de Hongarije-crisis met stenen bekogeld en werd het gebouw van De Telegraaf in de zestiger jaren nog door een woedende massa vernield. Met reuzenstappen loop ik even door de historische porseleinkast. En wie zijn oor goed te luisteren legt, merkt dat die psychologisch gestuurde volkswoede zich nu bij velen op Pieter Lakeman richt.

Mij viel, in dat verband, het volgende bericht op dat in Purmerend speelt. De vijfduizend Purmerenders die jaren te veel hebben betaald aan Stadsverwarming, omdat ze per acceptgiro hun rekening vereffenden, krijgen hun extra betaalde geld niet terug. Onterecht, oordeelde de rechter in haar einduitspraak. Je zou dan denken dat een fatsoenlijke ondernemer, met het Purmerendse gemeentebestuur als enige aandeelhouder, al haar klanten de ten onrechte betaalde heffing zou terugbetalen. Dat heet behoorlijk bestuur. Mispoes!

De Stadsverwarming wil namelijk alleen de persoon die de zaak aanspande, de extra kosten die de acceptgiro’s met zich meebrachten, terugbetalen. Andere gedupeerden kunnen echter geen directe rechten aan de uitspraak ontlenen en kunnen dus fluiten naar hun centen. Cees Verhagen van rechtsbijstandbureau Codex uit Middenbeemster komt kosteloos voor tientallen van hen op. "Belachelijk, desnoods regel ik een demonstratie door Purmerend.”  Cees Verhagen ontpopt zich meer en meer als onze locale Pieter Lakeman.

Als ik Cees Verhagen was zou ik iedereen aanraden om direct zijn contract met de Stadsverwarming op te zeggen en deze tent failliet laten gaan. Een symbolische oproep natuurlijk, de Stadsverwarming is immers en verplicht nummer voor de meeste Purmerenders en bovendien de zaak is al failliet.

Column artikelen